У початок

У Польщі й Румунії дешевшає СВГ

Наприкінці червня українські компанії активно закуповують імпортний скраплений газ. Продажі на внутрішньому ринку на початку літа збільшилися, проте трейдери зазначають, що попит не встигає за зростаючими обсягами пропозиції. Тому у липні, як вважають українські компанії, збільшиться не тільки ПДВ, а й профіцит продукту на ринку.

За даними enkorr, за 25 днів червня українські компанії розмитнили 75,7 тис. тонн скрапленого газу, це на 20% більше порівняно з аналогічним періодом травня. Усі опитані компанії вважають, що імпортовані обсяги перевищують поточні потреби ринку, тому в Україні зростає профіцит продукту.

У третій декаді червня вартість автомобільних парій газу на східних терміналах Польщі з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону зменшилася на $13-27/т, до $635-692/т. Зі слів трейдерів, здешевшання продукту відбулося через профіцит на польському ринку й зниження котирувань СБПТ DAP Brest на $11/т, до $469/т.

«У другій половині червня продажі газу у Польщі надто низькі. У Гданську зараз перебувають значні обсяги непроданого продукту», — каже представник польської компанії. У Польщі спостерігається надлишок газу попри скорочення обсягів залізничних постачань східним кордоном. За 25 днів червня з боку росії в Польщу було відвантажено лише 63 тис. тонн СВГ, тоді як за весь травень обсяги постачань склали 103 тис. тонн. За даними учасників ринку, угоди на постачання СВГ у вагонах цього тижня укладалися в діапазоні $643-677/т DAP Ізов та DAP Ягодин, це на $8-12/т дешевше, ніж у середині червня.

Слідом за Польщею відбулося зниження цін на балтійських базисах. Цього тижня вартість автомобільних партій ПБТ на литовських ГНС з урахуванням доставки до українського кордону зменшилася на $20-35/т, до $695-710/т. У регіоні також є більш високі пропозиції, $735-745/т з урахуванням транспортування, але жодна компанія не підтвердила enkorr укладання угод за такими цінами.

На півдні газ також дешевшає, що зумовлено збільшенням обсягів надходжень продукту, який придбано за червневими контрактами. Водночас трейдери повідомляють про жвавий попит. Наприкінці червня автомобільні партії ПБТ з терміналу у Галаці продавалися за $600-625/т, це на $5/т дешевше порівняно з серединою місяця. На терміналі у Плоєшті автомобільні партії газу здешевшали на $25-30/т, до $550-555/т. «В Україну газ зараз продається непогано, але в нас є перечуття, що у липні реалізація впаде», — каже представник компанії Bulmarket.

Зменшення продажів, на думку співрозмовника, відбудеться через підвищення ставки ПДВ наступного місяця. У липні учасники ринку очікують подальшого здешевшання газу на півдні. 30 червня алжирська компанія Sonatrach має оголосили липневі ціни на пропан і бутан. «На мій погляд, у липні ми побачимо пропан на рівні $380-400/т, бутан може звалитися нижче від $350/т», — прогнозує представник великої турецької компанії-імпортера СВГ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти