У початок

У Казахстані обговорюють збільшення граничної ціни на СВГ

У Казахстані анонсували законопроєкт (наказ), що встановлює граничну ціну на скраплений газ до 33 600 тенге/т. Його опубліковано на порталі «Відкриті нормативні правові акти» (НПА), повідомляє «SPUTNIK.Казахстан». 

«Затвердити граничну ціну на скраплений газ, що реалізується в рамках плану постачання СВГ на внутрішній ринок Республіки Казахстан поза товарними біржами, на період з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року обсягом 33 600,00 тенге за тонну без урахування податку на додану вартість», – йдеться у наказі.

Документ буде доступний для публічного обговорення до 24 червня. Наказ набуває чинності з 1 липня.

Як зазначає інформаційно-аналітичний канал Energy Monitor, гуртова ціна у разі цього 20%-ого підвищення складе 18 тенге за літр.

«Зараз роздрібні ціни на СВГ становлять від 50 до 70 тенге (залежно від регіонів), але за фактом у деяких регіонах він продається на 5 тенге дешевше. Отже, якщо і відбудеться збільшення огуртових цін на 20%, то роздрібні ціни збільшаться на 2-3 тенге. Але через профіцит СВГ на ринку ціни, найімовірніше, залишаться в поточному ціновому діапазоні», — наголошують експерти.

Зазначимо, 1 квітня 2022 року набув чинності наказ міністра енергетики Казахстану «Про затвердження граничної ціни на скраплений нафтовий газ, що реалізується в рамках плану постачання скрапленого нафтового газу на внутрішній ринок Казахстану поза товарними біржами», де гранична ціна на скраплений газ на період з 1 квітня по 30 червня становила 28 тис. тенге за тонну без ПДВ.

Нагадаємо, у січні 2022 року на заході Казахстану розпочалися протести через підвищення цін на автогаз удвічі – до 120 тенге. Уряд Казахстану встановив граничні ціни на скраплений нафтовий газ для заправки автотранспорту на період 180 днів. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти