У початок

У березні Туреччина придбала рекордні обсяги СВГ з росії

У першому кварталі обсяги імпорту скрапленого газу в Туреччину зросли на 61% порівняно з аналогічним періодом торік і склали до 959 тис. тонн, свідчать дані турецького Інституту статистики.

Збільшення імпорту частково було зумовлено падінням обсягів внутрішнього виробництва. «На початку року попит був високим через ціни на бензин. Крім того, зросли гуртові продажі, оскільки заводи, які використовували дорогий природний газ, перейшли на СВГ. Але це закінчилося у березні, коли ціни на скраплений газ зросли», — каже один з великих турецьких трейдерів.

Протягом першого кварталу обсяги постачання скрапленого газу з США в Туреччину скорочувалися. У березні до турецьких портів було відвантажено лише 77,1 тис. тонн американського продукту, тоді як у січні імпорт з цього напрямку складав 142,4 тис. тонн. Водночас продажі російського скрапленого газу в Туреччину зростали. У березні обсяги відвантажень СВГ з росії зросли з 11,6 тис. тонн до 74,6 тис. тонн. Збільшення частки російського продукту в турецькому імпорті пов’язано з відновленням продажів СВГ компанією «сібур» через чорноморський порт «тамань».

Раніше enkorr повідомляв, що російська компанія відновила експорт газу Чорним морем після чотирирічної перерви.

Активізація постачань російського газу в середземноморському регіоні й тепла весна на півдні Європи сприяла збільшенню профіциту на ринку. Як наслідок, у квітні ціни алжирської Sonatrach обвалилися на $145-180/т. Алжир також є одним з основних постачальників скрапленого газу в Туреччину, у березні імпорт продукту з цієї країни збільшився на 27%, до 148,6 тис. тонн.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти