У початок

Російські нафтові компанії спалюють сировину для виробництва СВГ

Нафтовидобувні компанії рф вимушені різко збільшити спалювання попутного нафтового газу (ПНГ) на смолоскипах, суттєво перевищуючи нормативи й ризикуючи отримати десятки мільярдів рублів штрафів, повідомляє «Бізнес.Цензор» із посиланням на «Комерсант».

Зазначається, зазвичай ПНГ є сировиною для виробництва для скрапленого вуглеводневого газу (СВГ), але його експорт із росії майже зупинився після рішення владіміра путіна почати повномаштабну війну проти України.

Крім українського ринку, з лютого через закриття кордону з Україною зупинилися постачання СВГ в Угорщину, Молдову й Румунію, а через санкції – і транзит через білорусь у Польщу й Прибалтику.

За даними видання, через це російський союз промисловців і підприємців (РСПП) просить уряд рф збільшити чинний норматив спалювання попутного газу без штрафів із 5% до 30% від обсягів виробництва. В РСПП констатують, що частину СВГ переспрямувати на внутрішній ринок, однак його перенасичено, а ціни на цей вид палива в рф впали більш ніж на 40%.

У результаті сталося затоварення й зниження завантаження заводів із переробки ПНГ.

РСПП звертає увагу, що у разі подальших обмежень експорту нафтові компанії змушені просто спалювати великі обсяги ПНГ, хоча закон допускає спалювання лише 5% від видобутку, за понаднормове спалювання передбачені високі штрафи.

Водночас дані мінприроди рф свідчать, що навіть у минулі роки реально нормативів дотримувався лише «лукойл» (у 2020 році частка спаленого ним ПНГ склала 2,3% від видобутку). У «роснєфті» показник становив 24,5%, у «газпром нєфті» – 11,7%.

Загалом в 2021 році в росії було спалено понад 22 млрд кубометрів ПНГ, цей показник істотно не змінюється з 2013 року, перебуваючи в діапазоні 20-23 млрд кубометрів, зазначає глава «Infoline-Аналітики» Михайло Бурмістров.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти