У початок

«Роснєфть» призупинила відвантаження СВГ з «роспану» після пожежі

«роснєфть» призупинила відвантаження скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) з «роспану» після пожежі на одній з установок з виробництва СВГ, що сталася 26 липня, повідомили Reuters три джерела в галузі.

За їхніми даними, відвантаження CВГ із залізничної станції «коротчаєво», звідки здійснює постачання «роспан», призупинено з 28 липня.

Реалізація СВГ з базису «коротчаєво» на санкт-петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі (СПбМТСБ) припинилася з 26 липня, тоді як раніше на цьому базисі пропан-бутан пропонувався щодня, за даними біржі.

Зі слів одного з джерел, відвантаження СВГ з «роспану» призупинено до початку серпня, проте терміни їх поновлення може бути переглянуто.

Інший учасник ринку повідомив, що на «роспані» очікувалося скорочення вироблення СВГ через планові ремонтні роботи на одній з установок з комплексної підготовки газу й конденсату (УКПГіК). Він не зміг спрогнозувати, на скільки може бути знижено вироблення скрапленого газу після пожежі.

«Згоріла лише одна з установок (УКПГіК)», – додав він.

«роспан» розпочав виробництво СВГ на початку 2021 року. На заводі наразі введено в експлуатацію обидві установки комплексної підготовки газу й конденсату (УКПГіК) сумарною потужністю близько 1,3 млн тонн пропан-бутану технічного (ПБТ) на рік.

«роспан» — один із найбільших виробників і постачальників СВГ у рф, на частку компанії в першому півріччі 2024 року припало близько 11% залізничних відвантажень продукту на внутрішній ринок.

За даними джерел, залізничні відвантаження СВГ з «роспану» 2023 року становили близько 888 тис. тонн (+386 тис. тонн до 2022 року), зокрема на внутрішній ринок — 773 тис. тонн (+301 тис. тонн), експорт – 115,5 тис. тонн.

У першому півріччі 2024 року залізничні відвантаження СВГ з «роспану» досягли близько 499 тис. тонн (+128 тис. тонн до січня-червня 2023 року), зокрема на внутрішній ринок – 451 тис. тонн (+117 тис. тонн).

«роспан» об'єднує кілька родовищ із запасами близько 975 млрд кубометрів газу, понад 150 млн – газового конденсату й понад 40 млн тонн нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти