У початок

Правильною дорогою: Кабмін почав скасовувати «карантинний» мораторій на перевірки

Також є російською мовою

Кабінет міністрів розблокував призупинені на час карантину перевірки, розпочаті на момент введення мораторію на перевірки – 18 березня 2020 року, а також дозволив контролюючим органам проводити низку інших перевірок згідно із законом про держбюджет на 2020 рік. Відповідну постанову від 3 лютого 2021 року № 89 оприлюднено на урядовому сайті. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до документа, контролюючі органи відновлюють перевірку компаній, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів або послуг (з переліку ризикових платників податків, визначених тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради з розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб). Постановою також розблоковано документальні перевірки дотримання термінів надходження товарів за імпортними операціями і/або валютної виручки за експортними операціями; надано дозвіл на позапланові документальні перевірки за скаргами на дії або бездіяльність контролюючих органів на неправомірні нарахування грошових зобов'язань платників податків.

У Нафтогазовій асоціації України відзначили, що урядові необхідно розширювати перелік винятків і терміново зняти мораторій на всі види перевірок, що дозволить контролюючим органам ефективно боротися з нелегальними схемами на паливному ринку.

«Постанова КМУ про зняття мораторію на окремі види перевірок контролюючих органів, які було заблоковано на час карантину, не знімає мораторію на всі види документальних перевірок, які податковим органам потрібно проводити для комплексної боротьби з тіньовими схемами на нафтогазовому ринку», – заявила в коментарі enkorr Неля Привалова, керівник НАУ.

За її словами, податкову службу потрібно наділити повноваженнями перевірки всіх операцій з пальним, зокрема можливістю звіряти дані СЕАРП із даними показників рівнемірів і витратомірів, контролювати цільове використання пального, яке міні-НПЗ як непідакцизні фракції продають кінцевим споживачам без сплати акцизу.

Крім того, на її думку, фіскальним органам слід проводити комплексні перевірки для викриття схем із продажу документів на пальне реальному сектору економіки, яке раніше було фактично продано через АЗС без РРО, і перевірку багатьох інших операцій.

«Основними проблемами зі спотворення добросовісної конкуренції на ринку, пов'язаної з ухиленням від сплати податків, за результатами минулого року залишилися виробництво і реалізація контрафактного палива, яке як непідакцизні фракції продається промисловим і приватним споживачам. Саме на цих основних зловживаннях і має бути сконцентровано увагу податкових органів. А для цього потрібно повернути їм право на проведення перевірок», – підкреслила глава профільної асоціації.

Про потребу зняття заборони на всі перевірки контролюючих органів також заявляли експерти Консалтингової групи «А-95».

«Для боротьби з тіньовим ринком необхідно скасувати мораторій на перевірки бізнесу фіскалами, який було введено на період карантину, а також посилити контроль за реалізацією вуглеводневої сировини, присвоївши їй статус підакцизного товару з нульовою ставкою», – зазначав директор «А-95» Сергій Куюн.

За оцінками експертів «А-95», сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 року в Україні становлять від 9 до 15 млрд грн. При цьому найбільша частка нелегальної реалізації пального була властива скрапленому газу – 35% (524 тис. т) і дизельному пальному – 19% (1 млн. т).

Верховна Рада запровадила мораторій на проведення податкових перевірок 18 березня 2020 року через введення в Україні жорсткого локдауна. Відтоді парламентарії продовжували його кілька разів, проте змінами в закон про держбюджет на 2020 рік від 17 вересня передбачили обмеження такого мораторію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти