У початок

Поки аукціони УГВ «на карантині», «Укрнафта» продала СВГ за 17 700 грн/т

Також є російською мовою

ПАТ «Укрнафта» на аукціоні 15 січня продало 16 130 т із виставлених 16 180 т скрапленого газу за середньозваженою ціною 17 704 грн/т. Про це свідчить бюлетень результатів торгів, опублікований на сайті Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ).

За словами співрозмовника enkorr, який бере участь у торгах, усі автонорми обсягом 13 480 т було викуплено компаніями, пов'язаними з групою «Приват». Решта учасників ринку придбали ресурс, який залишився і передбачав постачання залізничним транспортом.

Порівняно з попередніми торгами «Укрнафти», які відбулися 16 грудня, СВГ здорожчав на 1 497 грн/т, або на 9,2%. Водночас ціна «Укрнафти» на 10-16%, або на 1 880-2 800 грн/т нижча від цін, за якими продали свою продукцію напередодні, 14 січня, Regal Petroleum і Полтавська газонафтова компанія (ПГНК).

Також із 5 по 15 січня помітно зросли гуртові ціни на скраплений газ. За даними Консалтингової групи «А-95», за цей період середня гуртова ціна ЗВГ на умовах самовивозу з газонаповнювальних станцій (ГНС) виросла на 1 480 грн/т, до 20 190 грн/т.

На ціну вплинуло й зростання вартості ресурсу на кордоні України. Так, за словами трейдерів, динаміка вартості газу на українському кордоні за новорічні свята перевищила $45/т. Це зокрема викликано стрибком цін на газ у Польщі.

Ще одним чинником, що викликав здорожчання СВГ, стало скасування Аукціонним комітетом торгів «Укргазвидобування», запланованих на 12 і 19 січня 2021 р.. Нагадаємо, аукціони було скасовано через запровадження посилених карантинних заходів у період із 8 по 24 січня. Проте такі обмеження не торкнулися «Укрнафти».

За словами учасників ринку, скасування аукціонів УГВ спровокувало локальний брак СВГ у регіонах. «У деяких областях спостерігається нестача ресурсу, яка зазвичай «закривалася» продуктом, купленим на триденних аукціонах «Украгазвидобування», – зазначив один із трейдерів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти