У початок

Майже 30-40% паспортів якості пального у роздрібних мережах сфальсифіковано – ДЕІ

Також є російською мовою

На роздрібному ринку дуже багато сфальсифікованих документів (паспортів якості), які автозаправні мережі надають Державній екологічній інспекції під час документальної перевірки. Про це під час онлайн-конференції LPG Ukraine 2020 заявила начальник відділу ринкового нагляду інспекції Олена Сибелєва.

«Ми говоримо про 30-40% документів, що є підозрілими», – зазначила вона.

За її словами, тіньові суб'єкти господарювання не мають жодних реєстраційних і дозвільних документів, вони їх просто сканують для надання перевіряючим органам.

На даний момент ДЕІ виконує тільки документальну перевірку продукції, тобто відповідність паспортів якості пального технічним вимогам, але вже з наступного року, за словами чиновниці, інспекція візьметься за лабораторні випробування (аналіз проб) якісної складової нафтопродуктів і скрапленого газу.

За її словами, акредитованих лабораторій, які можуть проводити випробування, в Україні налічується близько 10. «Їх не вистачає, тому ми в таких умовах, що нам потрібно самим навчитися проводити дослідження», – зазначила вона.

Для удосконалення процесу проведення перевірок, повідомила Олена Сибелєва, для інспекторів провели курс підвищення кваліфікації спільно з ДСНС, Держпраці, НМУ ім. О.Богомольця, Національним авіаційним університетом та Міністерством розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства.

«Цей навчальний інтенсив охопить усі напрями контролю та якості нафтопродуктів», – повідомила вона.

Нагадаємо, протягом трьох кварталів 2020 року в рамках ринкового нагляду Держекоінспекція винесла 166 постанов про застосування адміністративно-господарських санкцій на суму близько 5,2 млн грн. Загалом проведено 634 перевірки на АЗС і автогазозаправних станціях по всій Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти