У початок

На часі: депутати посилили відповідальність за незаконну торгівлю пальним

Сьогодні, 6 жовтня, Верховна Рада України прийняла в цілому проєкт закону №2515 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за незаконну торгівлю пальним».

«За» проголосувало 260 народних обранців, повідомляє інформаційне управління Апарату ВРУ.

Зазначимо, автори документу — депутати з фракції більшості «Слуги народу» Дмитро Притупень і Максим Павлюк. Вони зареєстрували законопроєкт ще 2 грудня 2019 року, а за основу його було ухвалено в липні 2020 року.

На думку розробників закону, зміни дозволять правоохоронним органам притягати до відповідальності фізичних осіб, які займаються торгівлею пальним і свідомо не реєструються як суб'єкт підприємницької діяльності.

Таким чином, вони уникають штрафів 250 тис. грн, передбачених Податковим кодексом за торгівлю паливом без ліцензії, які можуть застосовуватися лише до юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців.

Зокрема, адміністративні штрафи за торгівлю пальним без дозвільних документів пропонується встановити від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів (17 000–34 000 грн) із конфіскацією пального й обладнання. За порушення інших правил торгівлі пальним — від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (8 500–17 000 грн).

Закон також передбачає надання поліцейським і податківцям права складати адміністративні протоколи й вилучати до рішення суду пальне, обладнання, транспортні засоби, задіяні у реалізації пального. Також вони зможуть мати право вилучати кошти, отримані внаслідок скоєння адмінправопорушення.

Як повідомляв раніше enkorr із посиланням на директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, на столичному ринку почали з’являтися нелегальні паливні заправки, і з часом, на його думку, їх буде ставати все більше.

«Повертаються «підзаборники» й «дірочники». Це все генерить кеш, який потече (хабарі — ред.) зголоднілим за час війни чиновникам», — вважає він. 

Зазначимо, редакція enkorr отримує сигнали про масове відкриття нелегальних станцій по всій території України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти