У початок

Герус обмовився про нові спецмита на російські нафтопродукти

Також є російською мовою

Глава Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус заявив про можливе введення нового механізму спеціальних мит на нафтопродукти і скраплений газ. Про це він сказав під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка», передає УНІАН.

За словами Геруса, введення спецмит розглядається в рамках його законопроєкту про обмеження імпорту електроенергії, вугілля, що коксується, і антрациту з Росії.

«Я думаю, що ми навесні перейдемо до того, щоб у якомусь вигляді, можливо через закон, обмежувати імпорт електроенергії, зокрема з Російської Федерації. Я буду ініціювати рішення, яке стосуватиметься заборони і електроенергії, і антрацитового вугілля. Це може бути механізм спеціальних мит, навіть не обов'язково цілковита заборона. Таке рішення стосуватиметься нафтопродуктів, скрапленого газу й вугілля, що коксується... Навесні будемо переходити до ухвалення таких рішень», – заявив він.

На прохання enkorr конкретизувати суть нововведень, які готуються, Андрій Герус відповів, що говорити про конкретику поки зарано.

Як повідомляв enkorr, у грудні 2020 року Кабінет міністрів України на рік продовжив дію 4-відсоткового спеціального мита на дизельне пальне, яке постачається з РФ трубопровідним транспортом, а також 3-відсоткового мита на російський скраплений газ і спецмита обсягом 65% на імпорт з РФ усіх типів вугілля, за винятком антрацитового, того, що коксується, і бітуміозного.

Спецмита було введено урядом України 17 липня 2019 року у відповідь на введення обмежувальних заходів з боку Російської Федерації. Це призвело до падіння прокачування нафтопродуктопроводом з 1,2 млн т у 2019 році до 635 тис. т у 2020 році, але водночас викликало збільшення постачань російських нафтопродуктів як через нафтоналивний термінал у Гомелі, так і з інших напрямків.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти