У початок

ЄС заборонив транзит та імпорт нафтопродуктів з Білорусі (оновлено)

Також є російською мовою

Європейський Союз офіційно опублікував перелік секторальних санкцій щодо Білорусі, повідомляє Bloomberg.

Згідно з рішенням Ради Європейського Союзу, яке опубліковано в офіційному журналі ЄС, заборона на імпорт або транзит з Білорусі найважливіших експортних товарів республіки – нафтопродуктів і калійних добрив – поширюється на контракти, які укладено після 25 червня 2021 року.

Таким чином, санкції ЄС не поширюються на поточні контракти щодо постачань із Білорусі.

«Придбання, імпорт або трансфер з Білорусі нафтопродуктів буде заборонено. Забороняється прямо чи побічно надавати технічну допомогу, брокерські послуги, фінансування або фінансову допомогу, включаючи похідні фінансові інструменти, а також страхування й перестрахування, пов'язані із заборонами», – йдеться в документі ЄС.

«Заборони не завдають шкоди виконанню контрактів, укладених до 25 червня 2021 року, або додаткових контрактів, необхідних для виконання таких контрактів», – наголошується в документі.

Bloomberg пише, що заборона ЄС на експорт нафтопродуктів потенційно може мати більший вплив на безгрошову економіку Білорусі, яка «покладалася на російську нафту зі знижками, перетворюючи її на пальне і продаючи за кордон з метою отримання прибутку».

«За перші чотири місяці цього року Білорусь подвоїла експортні продажі нафти до $1,5 мільярда доларів за категорією, на яку поширюються нові санкції ЄС. Половина цієї виручки надійшла з ЄС, а ще 40% – від продажу в Україні», – пише агентство.

За даними Консалтингової групи «А-95», торік білоруські НПЗ постачили в Україну 2,2 млн т дизельного палива, зайнявши 30% ринку. При цьому частка білоруських бензинів становила 40% (857,2 тис. т), бітуму – 49% (582,6 тис. т), скрапленого газу – 17% (344 тис. т).

Як повідомлялося, в кінці травня Міністерство фінансів США підтвердило, що з 3 червня відновить дію санкцій щодо нафтових компаній Білорусі через інцидент з літаком лоукостера Ryanair 23 травня.

З початку травня великі російські нафтові компанії, які не бажають потрапляти під американські санкції, не постачають нафту на новополоцький НПЗ «Нафтан». При цьому в травні Білорусь не купила жодного танкера азербайджанської нафти.

Крім того, санкції проти білоруських компаній запровадили Великобританія, Канада й США. Так, Лондон вводить обмеження щодо BNK (UK) Ltd, яку звинувачують у прямій або непрямій підпорядкованості Олександру Лукашенку, про що свідчить лист департаменту фінансових санкцій британського Мінфіну.

У документі також наголошується, що BNK (UK) Ltd контролюється Білоруською нафтовою компанією, через яку здійснюється експорт білоруських нафтопродуктів, а також держконцерном «Белнафтохім».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти