У початок

Додаткові доходи від корекції акцизів можна використовувати на фінансування стратегічного резерву – експерт

Також є російською мовою

Додаткові доходи державного бюджету, які утворяться в разі запропонованих варіантів корекції акцизів на моторні палива, можна використовувати для фінансування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Таку думку висловив член Експертної ради при Міністерстві енергетики України Геннадій Рябцев під час наради робочої групи з розроблення законопроєкту щодо створення МЗНН.

«Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроєктів, спрямованих на збільшення бюджетних надходжень від торгівлі нафтопродуктами. Не слід також забувати про кошти, які можна виручити від поліпшення податкового адміністрування і скорочення тіньового обороту моторного пального. Думаю, було б правильно спрямувати їх на формування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів», – заявив Геннадій Рябцев.

У розмові з enkorr учасник експертної ради пояснив, що враховуючи масштаби і пріоритетність президентської програми «Велике будівництво», домогтися фінансування за рахунок поточного обсягу акцизів і відповідно Дорожнього фонду буде проблематично. Тим часом саме доходи від акцизів робоча група зі створення МЗНН бачить як джерело фінансування системи запасів.

«Очевидно, вилучати кошти з Дорожнього фонду ніхто не захоче. Але подані законопроєкти про оптимізацію оподаткування різних видів нафтопродуктів передбачають додаткові надходження в бюджет обсягом 3,5-5,0 млрд грн щорічно. Якщо розрахунки їх авторів правильні, використання виручених коштів на створення запасів було б логічним рішенням», – вважає експерт.

Раніше повідомлялося, що робоча група з розроблення законопроєкту зі створення МЗНН під головуванням народного депутата Андрія Жупанина рекомендувала як джерело фінансування кошти державного бюджету, а точніше – частини надходжень акцизів, сплачуваних з нафтопродуктів.

Згідно з наданими розрахунками Міністерства енергетики з урахуванням європейської практики обсяг запасів повинен скласти 1,94 млн т нафти і нафтопродуктів, з яких 30% – нафта, 70% – нафтопродукти. Загальний обсяг витрат на створення запасів оцінюється міністерством у $1,41 млрд (у цінах 2019 року).

За розрахунками Міненерго, в разі збереження поточних ставок і п'ятирічного плану створення МЗНН необхідно 12% від акцизних надходжень (6,79 млрд грн в рік), 10-річного – 6% (3,395 млрд грн).

У Верховній Раді перебувають кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Законопроєктом № 4098 пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники і Нафтогазова асоціація України, яка об'єднує найбільші роздрібні мережі.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, яким передбачається фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,50 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,50 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти