У початок

Чужий проти Хижака: «БРСМ» вирвала у Мерефи перемогу в рейтингу імпортерів «розчинників»

Також є російською мовою

У I кварталі 2021 року в Україну було імпортовано 27,2 тис. т розчинників для лакофарбової промисловості за кодом 3814009090, що є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, які використовуються у виробництві бензинів. Це на 85% більше від показника за аналогічний період 2020 року, коли було постачено 14,7 тис. т. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95» на основі проведеного дослідження.

Найбільшими джерелами постачань є Білорусь і Росія, на частку яких сумарно припадає 92,6%. При цьому якщо в 2020 році лідерство було за Росією, то цього року її випередила Білорусь, де обсяги постачань нарощують «Беленергомашекспорт» (5,3 тис. т за квартал), «Аркадахім» (2,8 тис. т), «Естіка-Інвест» (2,3 тис. т) і «Лісохімік» з пропискою в м. Борисів (1,8 тис. т).

Перше місце в рейтингу одержувачів розчинників утримує неформальна група компаній «БРСМ». «Катма Груп» – постачальник усієї лінійки нафтопродуктів для мережі «БРСМ-Нафта» – імпортувала за квартал безпосередньо 5,2 тис. т. Ще 2,3 тис. т група придбала через компанію «Планета 2000». Продукт було розподілено на нафтобази «БРСМ» у Переяславському (Київська обл.) – 6,7 тис. т і в Шепетівці (Хмельницька обл.) – 0,4 тис. т.

Друге місце серед одержувачів і перше в рейтингу імпортерів утримує харківська компанія «Пром Хім» (6,8 тис. т), що імпортує розчинники з Росії. Одним із одержувачів розчинників «Пром Хіму» є компанія «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані», яка фігурує в розслідуваннях Національної поліції як організація, котра експлуатує міні-НПЗ в м. Мерефа, що випускає низькоякісні фальсифіковані нафтопродукти. У тому ж розслідуванні було встановлено, що отримувачем пального з міні-НПЗ у Мерефі є мережа АЗС Мotto.

Серед імпортерів розчинників слід виокремити і ТОВ «Термінал» (32547138), яке за перший квартал 2021 р. ввезло 800 т. Ця фірма прописана в Миронівці Київської області, де фіскали розкрили незаконне виробництво нафтопродуктів.

Слід сказати, що в імпорті розчинників відзначено збільшення обсягів постачань дрібних одержувачів. Так, якщо в січні 2021 року на них припало 3,1 тис. т, або 39% імпорту, то в березні – 55% (5,5 тис. т).

Раніше повідомлялося, що розчинники, які ввозяться, є сумішшю октанопідвищуючих компонентів, що використовуються при виробництві бензинів, – МТБЕ, метилового спирту, толуолу, ортоксілолу, технологічного бензину та інших.

МТБЕ, метанол, технологічні бензини обкладаються ставкою 213 євро за 1000 л, аналогічною до ставки на автобензини. Тим часом розчинники, що є сумішшю підакцизних компонентів, акцизом не обкладаються.

З вимогою зупинити безакцизний імпорт розчинників уже виступили найбільший виробник нафтопродуктів в Україні НПЗ «Укртатнафта», Нафтогазова асоціація України та Консалтингова група «А-95». Рішення цієї проблеми є одним з пунктів меморандуму між урядом України і НАУ, який було підписано 2 квітня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти