У початок

Ціни на метан не залишають шансу сільським маршруткам – перевізники

Також є російською мовою

За останні два роки маршрутна мережа України скоротилася на 15-20%. А різке здорожчання компримованого природного газу – основного палива для маршрутних автобусів – веде до знищення маршрутної мережі у сільській місцевості. Про це повідомив голова Всеукраїнського об'єднання пасажирських перевізників Ігор Житинський.

За його словами, на метані як раніше найдешевшому виді палива їздять усі автобуси у сільській місцевості, але небагаті ОТГ, яких в Україні більшість і бюджети яких орієнтовані на підтримку існування ФАПів, шкіл і дитячих садків, не мають змоги компенсувати транспортним компаніям кошти за пільговий проїзд населення.

«Останні підвищення й пертурбації викликали перебої у роботі до 60% міжобласних рейсів, зупиняються нерентабельні автобуси, які курсували у віддалені села», – пояснює у коментарі Ігор Житинський.

Перевізники зазначають, що самі впоратися з цією проблемою не можуть: тарифи за проїзд і так низькі, але населення не спроможне платити за проїзд і такі гроші. Тож якщо ціни залишаться на тому рівні, на якому вони перебувають нині, маршрутну мережу, що з'єднує села з районними й обласними центрами, буде знищено.

Як повідомляв раніше enkorr, підвищення ціни на стиснений природний газу (CNG) у найбільшій у країні мережі АГНКС «Укравтогаз» у жовтні відбулося в два етапи: з 1 жовтня ціна на продукт у мережі «Укравтогаз» зросла до 37,68 грн/куб. м, а з 14 жовтня – до 41,88 грн/куб. м.

З 1 листопада, повідомили в «Укравтогазі», метан здешевшав на 2,28 грн – до 39,60 грн/м куб.

«Навіть якщо в листопаді ціна на метан не підніматиметься, а то й знизиться на гривню-другу, ситуацію це не врятує. Наші підприємства й далі йтимуть з ринку, причому одні збанкрутують повністю, інші, у кого більший запас міцності, працюватимуть тільки на рентабельних маршрутах. І хоч у країні немає статистики з цього приводу, маємо загрозливу тенденцію», – підсумував Житинський.

Зазначимо, донедавна метан називали найбільш реальною альтернативою звичному бензину й дизельному пальному. Найбільшою перевагою природного газу вважалася його вартість, яка порівняно з іншими видами палива для двигунів внутрішнього згоряння була у кілька разів меншою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти