У початок

Бій з тінню 2.0: на місцях відновлюється боротьба з нелегальним ринком

Також є російською мовою

Рівненська, Кіровоградська й Харківська обласні державні адміністрації розпочали оновлення складів робочих груп, які займаються детінізацією ринку палива. Таке рішення було прийнято за результатами селекторної наради під керівництвом міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, повідомляють прес-служби ОДА.

«У регіонах потрібно оновити склад міжвідомчих груп і розпочати діяльність, спрямовану на припинення незаконної торгівлі пальним. До складу групи мають увійти Нацполіція, органи ДФС, ДСНС, ДАБК, управління Держпраці, Держекоінспекція, Держспоживслужба, АМКУ і органи прокуратури», – закликав міністр.

Чернишов нагадав, що відповідні міжвідомчі групи, які координують питання проведення спільних заходів з боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним, було створено в кожній області України ще рік тому.

У Рівненській ОДА відзначили, що вже найближчим часом робоча група перевірятиме нелегальні заправні станції, МАФи, мобільні АЗС, а також роботу легальних АЗС щодо їх ухилянь від закону.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль також ініціював включити до складу робочих груп і голів територіальних громад. Адже детінізація, за його словами, заправних станцій – це нові, внутрішні ресурси для наповнення місцевих бюджетів.

Як повідомляв enkorr, на початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити робочі групи на рівні кожної області з боротьби із нелегальним ринком нафтопродуктів, а також провести перевірки автозаправних станцій на предмет законності їх діяльності.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» оцінює сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 року в суму від 9 до 15 млрд грн. При цьому найбільша частка нелегальної реалізації пального була властива скрапленому газу – 35% (524 тис. т) і дизельному пальному – 19% (1 млн. т).

Згідно з дослідженням «А-95», у 2020 р. в Україні працювало 24 підприємства з виробництва палива з місячним обсягом перероблення 30-35 тис. т. Вони виробляли товарні нафтопродукти класів Євро-3 і Євро-4, але щоб уникнути сплати акцизного збору, маркували свою продукцію як розчинники, сольвенти, абсорбенти, легку фракцію, лігроїново-газойлеву фракцію та інші безакцизні позиції.

У січні 2021 р. стало відомо про потужний канал постачань в Україну безакцизних компонентів для виробництва моторних палив на основі МТБЕ і метанолу як розчинників (код 3814009090). Одержувачами цієї продукції стали роздрібні мережі або міні-НПЗ: група «БРСМ-Нафта» (2,51 тис. т) і харківська компанія «Пром Хім» (2,38 тис. т), що спрямовує частину ввезених розчинників на міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область), де закуповує паливо мережа Motto. Серед імпортерів розчинників також необхідно виділити ТОВ «Термінал», яке в січні ввезло 190 т.

Нагадаємо, з грудня 2019 р. по лютий 2020 р. уряд і президент проводили кампанію проти незаконних пунктів продажу палива. За її підсумками правоохоронні й фіскальні органи відзвітували про закриття 833 нелегальних станцій.

Однак на тлі сконцентрованості державних органів на боротьбі з поширенням пандемії коронавірусу тіньовий сегмент роздрібного ринку нафтопродуктів масово відновлює позиції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти