У початок

АМКУ визнав паливну монополію «Привату» і наклав рекордний штраф 4,7 млрд грн

Також є російською мовою

Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф на компанії, що входять до групи «Приват», обсягом 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на пальне. Про це йдеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

«Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи і багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального. Попри складні обставини і величезний опір з боку відповідачів, ми завершили розслідування і прийняли рішення», – цитує прес-служба голову комітету Ольгу Піщанську.

Зокрема, штраф накладено на ТОВ «ВТФ «Авіас», ТОВ «Торговий дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» і 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ «Укрнафта»). У цьому проєкті беруть участь близько 1 625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами у всіх регіонах України, охоплюючи 25%-ву частку від усіх АЗС країни.

Комітет визначив, що проєкт «Авіас» «є організованим, координованим і функціонує з метою узгодження цінової і торгової поведінки учасників». Так, у всій мережі продавався бензин і дизпальне Keropur®ENERGY, одночасно встановлювалися однакові ціни незалежно від бренду АЗС і регіону, а також існував «центр», в який входило кілька суб'єктів господарювання, розташованих за однією адресою в місті Дніпрі, в якому здійснювали детальне планування і координацію дій мережі.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, в основному однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів і майна, оренди АЗС і матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які посідали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто міняли один одного і працювали одночасно в декількох громадах-учасниках проєкту.

Також постійно змінювався склад юридичних осіб-учасників проєкту (без змін персонального складу). Це відбувалося через одних і тих же ліквідаторів і при схожих адресах останньої реєстрації в Харкові.

Комітет встановив, що оператори АЗС, зокрема «Укрнафта», закуповували у «Укртатнафти» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

«Така узгоджена поведінка учасників проекту «Авіас» порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Тому ціни на світлі нафтопродукти в мережі «Авіас» встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це, комітет затвердив за зазначені порушення накласти на перерахованих вище суб'єктів господарювання штрафи загальним обсягом 4,7 млрд грн», – йдеться у повідомленні АМКУ.

Нагадаємо, 13 липня 2018 р. АМКУ затвердив попередні висновки в рамках свого розслідування, згідно з яким 1 625 операторів АЗС групи «Приват» пропонується визнати винними в порушенні законодавства про економічну конкуренцію, а саме скоєнні узгоджених антиконкурентних дій. Їм може загрожувати штраф до 10% від обороту за 2017 р.. У разі «Укрнафти» – це 2,69 млрд грн.

Попередні висновки в липні було спрямовано компаніям-відповідачам. Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до грудня 2018 р., але 13 листопада голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв звинуватив групу «Приват» у спробах блокувати і затягнути розслідування за фактом вчинення узгоджених антиконкурентних дій.

У грудні минулого року Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими було заблоковано розслідування Антимонопольного комітету проти групи компаній, і спрямував справу на повторний розгляд.

Довідка enkorr

На сьогодні роздрібна мережа «Привату» складається з 1 540 заправок, що працюють під 11 брендами. Це найбільша консолідована мережа в країні. У низці регіонів вони охоплюють понад 40% від загальної кількості АЗС. Наприклад, у Дніпропетровській області з 475 станцій 213, або 45%, працюють під брендами групи «Приват». У Запорізькій області ця частка становить 43%, в Сумській і Рівненській – 40%, в інших регіонах – від 20 до 25%.

Багаторічні спостереження показують, що АЗС групи «Приват» ведуть повністю синхронну цінову політику і забезпечуються нафтопродуктами з єдиного джерела – НПЗ «Укртатнафта».

Формально управління мережею АЗС «Привату» здійснюють понад 50 юридичних осіб, які змінюються з інтервалом у рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти