В начало

Зниження цін Sonatrach сприятиме диверсифікації постачань СВГ в Україну

Обсяги реалізації скрапленого газу на українському ринку повільно зростають, що сприяє збільшенню закупівель продукту за кордоном. Наприкінці квітня відбулося незначне зниження цін Sonatrach і одночасне зростання котирувань ПБТ на білорусько-польському кордоні. Але поки що це не вплинуло на вартість дрібних партій на західних і південних напрямках постачань.

У квітні обсяги імпорту СВГ в Україну зросли на 25%, до 74,1 тис. тонн, свідчать дані enkorr. Зростання відбулося переважно за рахунок збільшення кількості угод із постачання продукту з південних базисів. Минулого місяця обсяги імпорту газу з Румунії зросли у 3,5 раза, до 11,1 тис. тонн. Зменшення квітневих індикативів Sonatrach дозволило румунським компаніям постачати продукт за конкурентоспроможними цінами. Обсяги імпорту пропан-бутанової суміші з Польщі й країн Балтії зросли лише на 10%, минулого місяця з цього напрямку було відвантажено 58 тис. тонн газу.

Минулого тижня ціни на скраплений газ у Румунії практично не змінилися. Автомобільні партії продукту, що продаються з терміналу в Галаці, відпускають за $600-610/т, у Мідії й Мангалії газ пропонується за $590-595/т. У травні алжирська компанія Sonatrach снизила ціни на пропан на $10/т, до $485/т, бутан здешевшав на $20/т, до $490/т. Відсутність зростання, а тим більше зниження середземноморського цінового індикатора дозволить українським компаніям продовжувати купувати газ із південних джерел і успішно конкурувати з польським і балтійським ресурсом на півдні країни.

Утім, постачальники поки що не поспішають зменшувати ціни відповідно до змін прайсу Sonatrach. «Поки що ми не плануємо знижуватись, наш газ і без того нормально продається за поточними цінами», — каже трейдер, що реалізує морський продукт на півдні України. Bulmarket, оператор LPG-терміналу у Галаці, також не має намірів змінювати ціни найближчим часом, повідомили у компанії.

У Польщі спостерігається збільшення попиту на скраплений газ. Проте останні кілька днів на ринку короткострокове затишшя у зв’язку зі святкуванням Дня праці й Дня Конституції 1 травня і 3 травня. Наприкінці квітня автомобільні партії скрапленого газу з польських і балтійських терміналів продавалися за $623-667/т. Зі слів імпортерів, газу в регіоні поки що достатньо. Проте кілька компаній повідомило, що днями на латвійських ГНС проводилися податкові перевірки. Через це з деяких базисів відвантаження продукту не здійснювалося.

Минулого тижня компанії не укладали нових угод на закупівлю залізничних партій СВГ. Компанії везуть обсяги, що було придбано раніше. За даними enkorr, їхня вартість на західному кордоні становила $710-735/т DAP. У третій декаді квітня відбулося зростання котирувань ПБТ на білорусько-польському кордоні. Протягом минулого тижня залізничні партії суміші на умовах DAP Brest зросли на $8-15/т, до $428-450/т. Ціни на залізничні партії пропану у балтійських портах, навпаки, зменшилася на $10/т, до $660-700/т.

З 1 травня польська митниця вимагатиме від експортерів пального зазначати країну походження товару у митних деклараціях. Утім, деякі компанії вважають, що це ніяк не вплине на їхню роботу. «Ми й раніше зазначали країну походження у документах на товар, тому для нас нічого не змінюється», — каже один із польських трейдерів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти