В начало

Запровадження ембарго на російську нафту відкладається через Угорщину – фон дер Ляєн

Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виключила досягнення домовленості щодо запровадження ембарго на імпорт нафти з росії під час саміту лідерів країн ЄС наступного тижня.

Про це вона заявила в інтерв’ю виданню Politico, зазначивши, що не хоче давати «помилкових очікувань» щодо досягнення угоди наступного тижня.

«Я вважаю, що це невідповідна тема для обговорення на рівні Європейської ради, тому що дискусія ведеться про дуже технічні речі», – сказала вона.

«Ми говоримо про країни, які не мають виходу до моря, які потребують альтернативного постачання (нафти, – ред.) через трубопроводи, тому ми повинні говорити про інвестиції в трубопроводи, щоб збільшити постачання, і ми говоримо про нафтопереробні заводи, які має бути оновлено, й про інвестиції і відновлювану енергію», – додала фон дер Ляєн.

Водночас вона додала, що лідери країн ЄС можуть обговорити свою допомогу Угорщині для відмови від російської нафти.

«Є політичний елемент, який можна обговорити, – це те, скільки інші 26 (країн-членів, – ред.) готові інвестувати в Угорщину, але першими і головними труднощами є технічні питання, які ми зараз обговорюємо», – сказала фон дер Ляєн.

Відповідаючи на запитання, чи очікує вона, що це питання буде обговорено на саміті наступного тижня, вона відповіла: «Я не очікую цього, я не хочу викликати тут помилкових очікувань».

Фон дер Ляєн додала, що планує провести перемовини з головою уряду Угорщини Віктором Орбаном найближчими днями.

«Я відвідала його в Будапешті, щоб зрозуміти, які наслідки (запровадження ембарго на російську нафту для Угорщини, – ред), і об’єктивно це сильна і складна технічна проблема. Звичайно, в цьому завжди є політика, але це, насамперед, технічна проблема», – запевнила голова Єврокомісії.

Як повідомлялося, раніше стало відомо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сам запропонував виключити обговорення запропонованого Єврокомісією ембарго на імпорт нафти з росії з порядку денного саміту лідерів країн ЄС, який має відбутися наступного тижня. Він наголосив, що Угорщина не відмовиться від блокування цього рішення.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти