В начало

Якщо не буде ембарго, нафта й газ можуть принести росії $321 млрд

Росія цього року може заробити майже $321 млрд на експорті енергоносіїв, що збільшиться більш ніж на третину порівняно з 2021 роком. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані Інституту міжнародних фінансів (IIF), повідомляє УНІАН.

Так, за даними IIF, росія також на шляху до рекордного профіциту платіжного балансу, що може досягти $240 млрд. «Єдиний найбільший чинник позитивного сальдо рахунку поточних операцій росії продовжує виглядати солідно. З існуючими санкціями значний приплив твердої валюти в росію, схоже, триватиме», – зазначають економісти IIF на чолі з Робіном Бруксом.

Проте розрахунки можуть повністю змінитися в разі ембарго на продаж енергоресурсів. Але навіть без цього російський експорт і видобуток нафти вже падають, а Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що цього місяця вона може втратити майже чверть видобутку нафти.

Багато покупців, які раніше купували енергоресурси в росії, вже шукають альтернативні варіанти і вважають за краще не підписувати нових контрактів на постачання з країною-агресором. Тим часом росія готова надати Індії великі знижки на свою нафту. Зокрема, нафту марки Urals рф пропонує зі знижкою до $35/бар..

Водночас найбільша європейська економіка – Німеччина – виступає проти санкцій або політичного тиску, що призведе до повного енергетичного ембарго для рф.

Зазначається, що нафта і газ склали біля половини російського експорту і принесли торік у бюджет близько 40% доходів.

І хоч профіцит платіжного балансу не врятує росію від глибокої рецесії, але він допомагає підтримувати державні витрати тоді, коли кремль не має доступу до міжнародних ринків капіталу.

«Доходи від вуглеводнів – рятівне коло для російської економіки, яке допомагає послабити вплив суворих санкцій і запобігти кризі платіжного балансу. Але навіть без енергетичного ембарго інфляція стрімко зростає й насувається глибока рецесія», – зазначає експерт Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Зазначається, що змога росії продавати нафту й газ за кордон може бути єдиним, що утримує її економіку від ще гіршого фінансового краху.

Нагадаємо, експорт нафти з рф за тиждень з 17 по 23 березня 2022 р. скоротився більш ніж на чверть порівняно з попереднім тижнем. Аналітики вважають, що деякі постійні покупці російської нафти почали шукати альтернативних продавців через війну в Україні.

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти