В начало

У виробників є місяць, аби перевести продаж нафти, конденсату і СВГ на біржі — НКЦПФР

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) протягом місяця не буде застосовувати штрафні санкції проти виробників, які не переведуть реалізацію нафти, конденсату і СВГ на відкриті ринки.

«Розуміючи, що для торгівлі на організованому товарному ринку учасникам торгів необхідно здійснити певний перелік дій, зокрема з авторизації на операторах ринку, НКЦПФР не буде застосовувати імперативних заходів правозастосування протягом першого місяця з моменту набрання чинності змінами до постанови до таких учасників», — йдеться у повідомлені НКЦПФР.

Там нагадали, що відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 26 липня 2022 р. № 834 відтепер операції з торгівлі нафтою сирою, газовим конденсатом, скрапленим газом і деревиною (лісоматеріалами) повинні здійснюватися лише на товарних біржах.

«НКЦПФР вітає затвердження зазначених змін, які неодмінно призведуть до прозорого ціноутворення», — зазначається у повідомлені.

Нагадаємо, наразі приватні газодобувачі такі як  СП «Полтавська газонафтова компанія» (входить у структуру JKX Oil&Gas), Regal Petroleum й Geo Alliance продають свою сировину й скраплений газ на власних торгових майданчиках або за прямими договорами. Здебільшого покупцями цього ресурсу є оператори міні-НПЗ, які часто працюють поза нормативним полем.

Раніше зобов'язання продавати свої енергоресурси на біржі було тільки у компаній з державною часткою понад 50% акцій, зокрема «Укрнафти» й «Укргазвидобування».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти