В начало

Саудівська Аравія може підвищити травневі ціни на нафту для Азії після скорочення видобутку ОПЕК+

Найбільший експортер нафти Саудівська Аравія може підвищити ціни на сиру нафту для Азії в травні після того, як ОПЕК+ оголосила про додаткові скорочення видобутку, щоб підтримати ринок, так само, як очікується, що попит Китаю зросте в другому кварталі, оскільки нафтопереробні заводи завершують ремонт.

Згідно з опитуванням агентства Reuters із п’яти азіатських нафтопереробних заводів у понеділок, офіційну відпускну ціну (OSP) на флагманську нафту марки Arab Light може бути підвищено приблизно на 20 центів, до $2,7 за барель, тобто зростання триває третій місяць.

Ринок здебільшого очікував, що Saudi Aramco знизить травневий OSP, який зазвичай відстежує структуру ринку Дубая, щоб відобразити спред цін за перший і третій місяці. У березні спред знизився приблизно на 30 центів.

Нафтопереробники переглянули свої оцінки після того, як Організація країн-експортерів нафти та їхні союзники, включаючи росію, здивували ринки в неділю, оголосивши про скорочення виробництва приблизно на 1,16 млн барелів на день (б/д) з травня до решти року.

Вони очікують, що додаткове скорочення з боку ОПЕК+ призведе до скорочення пропозиції й тиску на зростання цін на сиру нафту з Близького Сходу, особливо середніх і кислих сортів, для яких вже спостерігається різниця в ціні з легкими сортами, що скорочуються через високий попит.

Респонденти очікують, що ціни на Arab Medium зростуть приблизно на 20 центів, а Arab Heavy – на 80 центів порівняно з попереднім місяцем.

Очікується, що попит на нафту в Китаї також відновиться в найближчі місяці, оскільки нафтопереробні заводи завершать планове технічне обслуговування.

PetroChina прогнозує, що попит на нафтопереробне паливо в Китаї цього року зросте на 3% порівняно з рівнями до COVID-19 у 2019 році. Мозковий центр державної енергетичної групи CNPC очікує, що продуктивність нафтопереробного заводу Китаю цього року зросте на 7,8%.

Але скорочення видобутку в ОПЕК+ може спонукати китайських та індійських нафтопереробників шукати більше барелів сирої сировини з росії, що може зашкодити зростанню цін у Саудівській Аравії, кажуть вони. Тим часом підвищення цін на сиру нафту може підвищити інфляцію і вплинути на споживання.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти