В начало

Saudi Aramco розглядає частку в іноземному заводі СПГ через різке зростання попиту на паливо – Bloomberg

Саудівська державна енергетична компанія знову вивчає можливість закупівлі СПГ. Цей крок допоміг би Aramco стати крупним трейдером газу й енергії, повідомляє агентство Bloomberg.

Компанія Aramco з Саудівської Аравії розглядає інвестиції в завод з виробництва скрапленого природного газу за межами королівства, оскільки глобальний попит на паливо різко зріс після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Зі слів джерел, обізнаних у цьому питанні, державна енергетична компанія провадить перемовини з розробниками СПГ-заводів щодо придбання частки й забезпечення постачань через угоду про закупівлю.

У найближчі роки споживання СПГ різко зросте, оскільки Європа поспішає замінити трубний газ із росії, а такі країни, як Китай та Індія, як очікується, збільшать імпорт. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), торік вартість світової торгівлі СПГ подвоїлася до понад $450 млрд.

Aramco розглядає проєкти в США й Азії, сказало одне з джерел. Зі слів іншого джерела, його перевага буде для об’єкта, який може легко доставляти суперохолоджене паливо до Азії, найбільшого світового ринку.

У самій компанії від коментарів відмовилися.

Отримання частки в заводі скрапленого природного газу й угода про постачання допоможе Aramco досягти мети диверсифікації за межі видобутку нафти й газу у прибутковий світ торгівлі енергоносіями.

Проте потрібні додаткові інвестиції в проєкти скраплення, щоб уникнути збільшення дефіциту СПГ у кінці цього десятиліття, заявила Shell Plc у звіті минулого місяця.

Раніше Aramco розглядала можливість вийти на СПГ 2019 року й змогу придбання 25% заводу Sempra Energy у Порт-Артурі в Техасі. Але це так і залишилося нереалізованим, оскільки пандемія коронавірусу вплинула на попит на енергію й ударила у фінанси. Необов'язкова 20-річна угода з Aramco про продаж СПГ з Порт-Артура закінчилася в 2021 році.

Цього тижня Sempra повідомила, що завершує фінансування частини цього проєкту й сподівається прийняти остаточне інвестиційне рішення до кінця березня.

Слід враховувати, що Саудівська Аравія має одні з найбільших у світі запасів газу, хоча вони в основному використовуються для внутрішнього ринку. Саудівська Аравія планує використовувати газове родовище вартістю $110 млрд для виробництва «блакитного» водню.

Aramco намагається це змінити і планує витратити близько $100 млрд у найближче десятиліття на збільшення видобутку газу в королівстві. Але виробляти СПГ вдома не має наміру. Натомість компанія використовуватиме додаткові запаси, щоб задовольнити зростаючий місцевий попит і експортувати «блакитний» водень, паливо, отримане шляхом перетворення газу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти