В начало

ЄС і Німеччина прагнуть порозумітися щодо відмови від автомобілів з ДВЗ – ЗМІ

Німеччина і Європейський Союз перебувають на шляху до вирішення суперечки щодо запланованої на 2035 рік відмови від автомобілів, що викидають CO2, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, прибувши на саміт ЄС у четвер, 23 березня. Про це повідомляє Reuters.

Офіційний порядок денний саміту охоплює широкий спектр питань – від міграції до надсилання боєприпасів в Україну, але в останню хвилину над переговорами нависає спротив Німеччини одній з найбільших європейських політик щодо зміни клімату.

Закон про автомобільний CO2 не входить до офіційного порядку денного саміту, а також не згадується в проєкті висновків лідерів для зустрічі, що свідчить про те, що лідери не намагатимуться приймати жодних рішень із цього питання.

«Ми можемо говорити про що завгодно, але у нас є інституції [політики ЄС], і ми не можемо відповідати за все», — сказав прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель.

Опозиція з боку Міністерства транспорту Німеччини в останню хвилину заблокувала закон ЄС про припинення продажу нових автомобілів з викидами CO2 у 2035 році, незважаючи на те, що країни ЄС і законодавці вже домовилися про це торік.

Очікується, що закон ЄС унеможливить продаж нових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ) в ЄС після 2035 року. Міністерство транспорту Німеччини хоче отримати гарантії, що нові автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння можна буде продавати після цієї дати, якщо вони працюють на електронному паливі.

Міністерство провадить перемовини з Єврокомісією, яка розробляє закони ЄС. Проєкт пропозиції Комісії ЄС, з яким Reuters ознайомився цього тижня, пропонує дозволити виробникам автомобілів реєструвати продажі в новій категорії транспортних засобів, для автомобілів, які можуть працювати лише на паливі з нейтральним вуглецем.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти