В начало

ЄС може запровадити новий індекс цін на газ через зростання постачань СПГ – ЗМІ

Лідери країн ЄС на зустрічі наступного тижня можуть підтримати плани із запровадження нового цінового орієнтиру у спробах стримати ціни на енергоносії для споживачів і промисловості. Про це повідомляє Reuters із посиланням на проєкт висновків зустрічі, які агентство має у своєму розпорядженні.

Лідери ЄС зустрінуться 20-21 жовтня, за кілька днів після того, як Єврокомісія планує запропонувати план заходів для подолання енергетичної кризи.

У проєкті висновків їхньої зустрічі йдеться про те, що лідери ЄС погодяться «розробити новий орієнтир, який більш точно відображатиме умови на газовому ринку».

Історично ціна на газ на нідерландському хабі Title Transfer Facility (TTF) використовувалася як еталон для постачань скрапленого природного газу в Європу. Брюссель заявляє, що потрібен новий індекс, оскільки TTF орієнтується на трубопровідні постачання і більше не представляє ринок, який включає більше скрапленого газу (СПГ).

У документі зазначено, що неясно, чи погодяться лідери на «тимчасове втручання на ринку» – формулювання, яке може означати встановлення верхньої межі ціни на газ. Країни-члени ЄС уже кілька тижнів обговорюють можливе обмеження.

Після зустрічі міністрів енергетики країн в середу комісар ЄС із питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що неясно, чи є достатня підтримка для внесення верхньої межі ціни на газ у майбутні пропозиції ЄС, на чому наполягають такі країни як Франція і Румунія.

Очікується, що лідери ЄС схвалять інші заходи, згідно з документом, які будуть обговорюватися і можуть змінитися до того, як його буде затверджено на засіданні наступного тижня. Зокрема йдеться про координацію країнами ЄС задля заповнення своїх газових сховищ на наступну зиму, а також прискорення перемовин із неросійськими постачальниками газу, щоб спробувати знизити ціни.

У документі зазначається, що такі перемовини може бути проведено шляхом спільної купівлі газу країнами з метою використання їх «колективної політичної й ринкової ваги».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти