В начало

росія змінює податки на нафту, щоб охопити більшу частку торгівлі, що перевищує «стелю» цін

росія переглядає оподаткування нафтових компаній, щоб збільшити державні доходи за рахунок отримання більшої частки продажів сирої нафти, які часто перевищують ліміт цін на експорт країни, встановлений G7, пише Financial Times.

З квітня кремль перейде на індикатор, прив’язаний до Brent, міжнародного стандарту сирої нафти, для розрахунку податків на експорт нафти. Від цього кроку він очікує отримати додаткові 600 млрд руб. ($8 млрд) щорічного доходу за рахунок зменшення ринкової «знижки» на російську нафту.

Заплановані реформи, вперше оприлюднені президентом росії владіміром путіним наприкінці минулого місяця, відображають суперництво між кремлем і нафтовидобувними компаніями щодо потенційних додаткових доходів від продажів.

Суперечка привернула увагу до ціноутворення на російську нафту й до того, чи відповідають міжнародні орієнтири, які кремль використовує як основу для оподаткування, останнім змінам на ринку.

Urals, основний російський експортний сорт, продається на цілих $40 за барель нижче Brent, головним чином тому, що ЄС заборонив імпорт морським транспортом.

Цінові аномалії мають наслідки для податкової тяганини москви. Згідно з митними даними, середня ціна після ембарго на всі російські нафтові суміші, експортовані в грудні, становила близько $74 за барель. Це лише на $10 нижче від ціни на Brent за той самий період і значно вище за верхню межу на рівні $60.

Але ціна на Urals, яку цитує ціноутворююча агенція Argus, яка є основною орієнтиром росії для розрахунку податку, у середньому становила всього $43 того ж місяця.

Argus каже, що розбіжність пов’язана з тим, що ціна, яку сплачують такі країни, як Індія, включає витрати на доставку й страхування. Вони різко зросли, оскільки росія переспрямувала обсяги, які в основному доставлялися з Балтики в Європу, тоді як західні санкції обмежили доступ до танкерів.

Інший індекс, представлений ціноутворюючим агентством Platts у січні, показує, що ціна на російську нафту, що постачається на західне узбережжя Індії, на $16-20 перевищує звичайну оцінку Urals. Зі слів Джоеля Хенлі, керівника S&P Global Commodity Insights, хоча вартість доставки включено, вища ціна радше є відображенням збільшення попиту в Індії.

Картина ще більше затьмарюється прагненням росії приховати конфіденційні дані, оскільки західні санкції спрямовані проти її економіки. Аналітики намагалися узгодити розрив між заявленими цінами й даними митниці.

Однак Argus заявив, що «не зазнав жодних труднощів із отриманням надійної ринкової інформації про російську нафту».

Нафтові компанії з рф, ймовірно, задоволені розбіжністю в ціні, враховуючи податкові переваги, вважають аналітики.

Максимальна знижка Urals до Brent за новою податковою системою становитиме $34 за барель, а в липні знизиться до $25.

Інші московські чиновники дійшли такого ж висновку: минулого місяця центральний банк заявив, що відображатиме повний спектр російських цін на нафту у своїх прогнозах, тоді як міністерство енергетики використовує новий трекер на основі митних і товарних даних країни, а також Argus.

«Це дозволить відстежувати реальну вартість продажу», — заявив цього місяця міністр енергетики росії ніколай шульгінов, додавши, що москва «може запровадити власний орієнтир для російських цін на нафту цього року».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти