В начало

Ринок автогазу знову може опинитися в заручниках у росіян — голова GT Group (відео)

Дешевий російський автогаз під виглядом балтійського і польського міксу, який останнім часом наповнює український ринок, може повністю зруйнувати збудовану нову систему постачать. Про це в інтерв’ю enkorr розповів власник GT Group Владислав Колодяжний.

З його слів, якщо поточна ситуація не зазнає змін, найближчим часом газ європейського й американського виробництва зникне з українського ринку повністю. Проте буде, як він зазначає, продаватися продукт невизначеного походження (російський).

«Скільки минуло часу, поки ми налагодили систему постачання автогазу з США і Європи?! ...На це пішли місяці, — каже Колодяжний. — Зараз засилля дешевого російського продукту цю систему руйнує».

Він пояснив, що постійні канали постачань мають такі складові, як  бронювання логістичних потужностей, перевалок, кораблів і підписання довгострокових контрактів із постачальниками.

«Треба розуміти, що ніхто в світі не сидить і не чекає, коли приїдуть українці і скажуть, що нам потрібні додаткові об’єми. А тепер через так званий російський мікс ресурс закордонних постачальників може бути під питанням», — каже він.

Окрім цього, на його погляд, українські приватні і державні виробники також будуть змушені конкурувати не з якимись ринковими умовами, а з ресурсом, який просочується із росії. «Вони (виробники) недоотримують прибуток, який міг би йти на відновлення того, що було зруйновано росією, у видобуток і в розвиток власних мереж. Проте реально вони цього зробити не зможуть», — каже топменеджер.

Найгірше, з його слів, що очікує ринок, це повернення в повну залежність від росії.

«І коли російська федерація наступного разу, як то було в 2016 і в 2019 роках, вирішить одномоментно підняти ціни на автогаз, у нас знову вийде, що не буде альтернативи. Тому що всі нові побудовані шляхи буде зруйновано. І ми знову будемо в дефіциті, й цінники виростуть до 50 грн за літр», — резюмує він.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти