В начало

Оманська енергетична фірма OQ продасть 49% акцій нафтових бурових установок на IPO

Оманська енергетична компанія OQ SAOC планує продати до 49% свого нафтового бурового підрозділу Abraj Energy Services SAOC у рамках первинного публічного розміщення, підтримуючи наміри султанату долучитися до буму розміщення акцій на Близькому Сході.

Період підписки розпочнеться в лютому, і очікується, що акції почнуть торгуватися на фондовій біржі Маскату в березні, згідно із заявою. Bloomberg News повідомляв у вересні, що IPO може залучити до $500 млн. 

Оман приєднується до своїх багатих енергоносіями сусідів Перської затоки — особливо Об’єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії — у продажу активів для фінансування диверсифікації їхніх економік і відкриття своїх фондових ринків для більшої кількості міжнародних інвесторів. Ця ініціатива призвела до знаменного року IPO в регіоні в 2022 році, кинувши виклик глобальному падінню продажів акцій, спричиненому побоюваннями щодо високої інфляції й підвищення процентних ставок.

Управління інвестицій Оману заявило в грудні, що планує залучити понад $1,3 млрд, припинивши свої інвестиції у восьми секторах цього року, від енергетики до авіації, туризму, зв’язку й інформаційних технологій. OQ також планує IPO свого підрозділу газопроводів, яке може залучити до $800 млн, повідомляло Bloomberg News у вересні.

Проте Оману ще належить пройти довгий шлях до IPO. Він не виходив на ринок з 2010 року, коли телекомунікаційний оператор Nawras, тепер відомий як Ooredoo Oman, залучив $475 млн. 

Оман і Бахрейн є єдиними країнами в Раді співробітництва Перської затоки, що складається з шести країн, які MSCI Inc не класифікує як ринки, що розвиваються. Ринкова капіталізація фондової біржі Омана становить близько $22 млрд, згідно з даними, зібраними Bloomberg.

Оман викачує близько 1 млн барелів нафти на день (б/д). Хоч він не членом Організації країн-експортерів нафти, Оман є частиною ширшого альянсу ОПЕК+. У грудні міністерство фінансів країни заявило, що, за його оцінками, Оман цього року збільшить видобуток нафти більш ніж на 10%, до 1,175 млн б/д. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти