В начало

Норвегія збільшить видобуток нафти й газу у Баренцевому морі – Bloomberg

Норвезькі нафтові компанії відновлюють плани з розробки нових родовищ у Баренцевому морі, щоб країна могла залишатися ключовим постачальником сировини в Європу, пише Bloomberg.

Повідомляється, що в Баренцевому морі можуть бути близько 60% незвіданих запасів нафти й газу Норвегії. Проте ні компанії, ні уряд країни поки що не надто поспішали з нарощуванням видобутку нафти у водах Арктики через складні умови і потребу вкладати в такі проєкти серйозні грошові ресурси.

Тепер, як зазначає агентство, думка уряду про перспективи нафтовидобутку в Баренцевому морі різко змінилася після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. Влада закликає компанії якнайактивніше освоювати води Арктики. Нинішнього року уряд роздасть ліцензії на розвідувальні роботи на 92 дільницях, 78 з яких у Баренцевому морі.

Норвегія вже видобуває нафту й газ на двох родовищах у Баренцевому морі – Goliat і Snohvit. Проєкти в цьому районі перебувають на більш просунутій стадії, оскільки води тут цілий рік залишаються здебільшого вільними від льоду завдяки Гольфстріму. Але розробки цих двох родовищ недостатньо, щоб покрити попит, що різко виріс, на сировину в Європі.

Торік місцева нафтова компанія Var Energi, чиї інвестиції у цей район — одні з найбільших, спільно з Aker BP відкрила родовище Lupa неподалік Goliat. А в березні цього року компанія оголосила про виявлення ще одного родовища в цьому районі, яке отримало назву Countach. Компанія Equinor заявила, що «переглядає» плани щодо гігантського родовища Wisting, розробку якого вона призупинила наприкінці минулого року через зростання витрат і перебоїв із постачанням обладнання. Новий план буде готовий до кінця 2026 року, заявила старший віце-президент Equinor Грете Біргітте Хааланд.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти