В начало

Міністр нафти Індії вважає, що майбутні НПЗ в країні можуть бути меншої потужності

Індія розглядатиме можливість будівництва менших нафтопереробних заводів через проблеми з придбанням землі, оскільки вона прагне збільшити річну потужність переробки до 9 млн барелів на день (б/д), заявив у вівторок міністр нафти країни Хардіп Сінг Пурі.

За даними Reuters, потужності з переробки нафти в Індії, третьому в світі імпортері й споживачі нафти, становлять близько 5,2 млн б/д.

Світові виробники нафти вважають Індію стабільним джерелом збуту своєї нафти, оскільки очікується, що до 2040 року на неї припадатиме чверть світового зростання попиту на нафту.

«Нафтопереробні заводи мають високу вартість. Ми розглядаємо велику кількість варіантів у 20 млн тонн на рік, деякі з них менші, тому що якщо я зроблю це занадто великим, придбання землі й інші проблеми виникнуть на шляху», — сказав Пурі журналістам у кулуарах.

Він додав, що Індії необхідно намалювати дорожню карту для розширення своїх нафтопереробних потужностей до 9 млн б/д.

Проблеми з купівлею землі – одна з ключових причин повільного розвитку інфраструктури в третій за величиною економіці Азії.

Торік агентство Reuters повідомляло, що Індія розглядає можливість будівництва кількох НПЗ замість одного заводу потужністю 1,2 млн б/д, який планується спільно з Saudi Aramco й Національною нафтовою компанією Абу-Дабі (ADNOC), через проблеми з придбанням для нього земельної ділянки площею 15 тис. акрів.

Затримки з придбанням землі майже зупинили проєкт, спочатку запланований на 2025 рік, і збільшили витрати на 36%, до $60 млрд, згідно з оцінками 2019 року.

Раніше уряд не відповів на запити щодо коментарів щодо можливості поділу запланованого гігантського нафтопереробного заводу.

Пурі сказав, що нові нафтопереробні заводи також вироблятимуть нафтохімію й «зелений» водень серед інших продуктів.

Прем'єр-міністр Нарендра Моді поставив мету розвинути цей напрям до 2070 року і допомагає компаніям будувати екологічні проєкти за допомогою різних стимулів.

До 2030 року Індія хоче розвинути потужності з виробництва екологічно чистого водню обсягом 5 млн тонн на рік, окрім розширення своїх потужностей відновлюваних джерел енергії.

«Індія стане енергетичним центром, але це енергетичний центр, який рухається в зеленому напрямі», — каже Пурі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти