В начало

МЕА підрахувало, що після ембарго ЄС видобуток нафти в рф впаде на 20%

За даними Міжнародного енергетичного агентства, видобуток нафти в росії скоротиться приблизно на 20% на початку наступного року, оскільки у грудні 2022-го набуде чинності ембарго ЄС. Про це пише Bloomberg.

Поступове щомісячне зниження почнеться вже цього місяця, оскільки росія скорочує переробку, і прискориться, коли набере чинності ембарго, йдеться в ринковому звіті МЕА.

Агентство очікує, що до початку 2023 року видобуток скоротиться на 2 мільйони барелів на день (б/д), попри значне відновлення видобутку в останні місяці.

ЄС припинить більшість закупівель сирої нафти з росії з 5 грудня. З 5 лютого 2023 року набуває чинності заборона ЄС на постачання російських нафтопродуктів.

При цьому нафта, яка надходить трубопроводом «дружба», поки не потрапила під санкції.

За оцінками МЕА, після введення ембарго близько 1 млн барелів нафтопродуктів і 1,3 млн барелів на день сирої нафти з росії залишаться незатребуваними.

Видобуток нафти в росії зріс за останні три місяці, сягнувши майже 10,8 мільйона барелів на день у липні на тлі збільшення внутрішньої переробки сирої сировини й значного експорту, оскільки країна переспрямовує потоки сирої нафти в Азію.

«Оскільки західні країни і їхні союзники наклали кілька хвиль енергетичних санкцій на росію у зв’язку з її вторгненням в Україну, країна успішно переспрямовувала свої постачання сирої нафти в Азію, подалі від ЄС, історично її найбільшого енергетичного ринку.

Азійсько-тихоокеанські покупці, яких не стосуються західні обмеження, охоче розкуповують російські барелі, які здешевшали через санкції», — пише Bloomberg.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти