В начало

МЕА: парникові викиди 2022 року виявилися значно нижчими завдяки зростанню використання ВДЕ

Сьогодні, 2 березня, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що 2022 року світовий обсяг енергетичних вуглекислих викидів зріс лише на 0,9%, або на 321 млн тонн. Проте загальний обсяг викидів досяг нового рекорду – 36,8 млрд тонн.

МЕА зазначає, що порівняно з попередніми роками, і особливо з 2021 роком, коли зростання викидів підскочило на 6% після виходу багатьох країн з локдаунів, викиди 2022 року збільшилися незначно. Багато в чому це пов'язано зі зростанням популярності чистіших, зокрема відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

За підрахунками МЕА, завдяки їм торік вдалося уникнути викиду щонайменше 550 млн тонн парникових газів.

«Наслідки енергетичної кризи (минулого року) не призвели до суттєвого зростання викидів у світі, як цього спочатку побоювалися. Це сталося багато в чому завдяки зростанню популярності ВДЕ, електричних технологій, теплових насосів і розвитку енергоефективних технологій. Без чистої енергетики зростання викидів CO2 виявилося б утричі вищим, — вважає виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль. — Проте ми все ще спостерігаємо зростання викидів від викопних видів палива, що знижує ефективність наших зусиль у боротьбі зі зміною клімату».

З його слів, міжнародні й національні компанії, які займаються викопними видами палива, отримують рекордні прибутки, тому мають узяти на себе частину відповідальності у спільних зусиллях суспільства, яке бореться зі зміною клімату.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти