В начало

Казахстан розглядає заборону на експорт СВГ залізничним транспортом

Міністерством енергетики РК розроблено проєкт наказу про заборону на вивезення скрапленого газу автомобільним – на три роки і залізничним транспортом строком на шість місяців із дня набуття чинності наказом. Про це йдеться в прес-релізі на сайті відомства.

Наразі проєкт наказу опубліковано на порталі «Відкриті НПА» для публічного обговорення.

Як відомо, у Казахстані введено держрегулювання роздрібних цін на скраплений газ, і, як наслідок, відзначається стрімкий перехід населення і багатьох промислових підприємств на цей вид палива.

Так, 2022 року споживання на внутрішньому ринку зросло на 28% порівняно з 2021 роком. Разом із тим зростання споживання за 6 місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом торік склало близько 100 тис. тонн.

За потреби внутрішнього ринку обсягом 130-140 тис. тонн/місяць (згідно із заявами акіматів) залежно від сезону, Міністерство енергетики РК у межах плану постачання розподіляє 120-130 тис. тонн, або 90% попиту. У періоди планових і позапланових ремонтних робіт заводів-виробників непокриття потреб внутрішнього ринку у скрапленому нафтовому газі становить 15-25%.

З огляду на соціальну значимість скрапленого газу на внутрішньому ринку Республіки Казахстан планується запровадження заборони на його експорт. 

Казахстан – один із постачальників скрапленого газу в Україну. Казахстанський газ потрапляє на український ринок двома шляхами: залізницею й автомобільним транспортом через західний кордон або морем через південні порти. За даними дослідження Консалтингової групи «А-95», основна частка «казахстанського» продукту, що відвантажується з Польщі й країн Балтії, насправді виробляється на території росії на потужностях оренбурзького ГПЗ.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти