В начало

Кабмін скасував аукціони з продажу нафти, газового конденсату і СВГ

Кабінет міністрів України скасував аукціони з продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу, повідомила прес-служба Міністерства енергетики.

За її даними, прийнятим рішенням вносяться зміни до низки урядових постанов з метою приведення їх у відповідність до законів «Про нафту і газ» та «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері користування надрами», який набирає чинності 28 березня 2023 року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зокрема визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету міністрів №570 від 16 жовтня 2014 року «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку та скрапленого газу», а також внесено відповідні зміни до положення про Міненерго.

Як повідомлялося, продаж українських нафти й газоконденсату через біржовий аукціон до останнього часу був обов'язковим у разі, якщо контрольний пакет видобувача належить державі або він працює на умовах спільної діяльності з держкомпанією.

«Укрнафта» через проблеми з реалізацією видобутої нафти неодноразово наголошувала на неналежній ефективності цієї моделі й закликала уряд втрутитися в ситуацію і переглянути умови аукціонів.

Після руйнування внаслідок російських ракетних атак двох нафтопереробних підприємств – Кременчуцького та Шебелинського НПЗ – в Україні практично повністю відсутній попит на нафту, а формування аукціонної ціни на базі котирувань у Роттердамі, транспортні витрати й ПДВ не давали можливості її продажу на експорт.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти