В начало

Диверсифікація як вона є: постачання СВГ з півдня зростають, із заходу — зменшуються

За підсумками травня обсяги імпорту скрапленого газу в Україну зросли на 7% й склали 79,4 тис. тонн. Реалізація скрапленого газу на українському ринку зростає, проте різкого збільшення попиту, на погляд трейдерів, не відбулося.

Скорочення клієнтської бази й низька платоспроможність населення — головні чинники, що зумовлюють поточні показники продажів газового пального в Україні.

У травні відбулося зменшення обсягів постачання скрапленого газу через польський кордон. За даними enkorr, минулого місяця з Польщі й країн Балтії постачання скоротилися на 13%, до 50,4 тис. тонн.

Після впровадження постанови КМУ №1147 постачання продукту з латвійських ГНС було припинено, оскільки компанії цієї країни відвантажували в Україну скраплений газ переважно російського походження. Останні автоцистерни з латвійською сумішшю перетнули український кордон 22 травня. Величезні черги, що виникли після впровадження електронної черги на виїзд, також стали на заваді зростанню постачань скрапленого газу з західного напрямку. Хоча у травні загальні обсяги відвантажень продукту з Польщі збереглися на рівні квітня, продажі автомобільними партіями з польських терміналів зменшилися на 9% — до 22,5 тис. тонн.

Зниження цін Sonatrach у квітні й травні сприяло зростанню попиту на скраплений газ із Румунії. Ще у квітні румунські компанії почали пропонувати ресурс за цінами, які давали змогу конкурувати з польськими й балтійськими постачаннями, а чергове зниження середземноморських індикативів у травні тільки посилило їхні позиції у південних областях України.

За минулий місяць із Румунії в Україну було відвантажено 17,8 тис. тонн скрапленого газу, це на 60% більше, ніж у квітні. У травні відновилися продажі продукту з терміналів у Дорнешті й Негоєшті, які з зими не постачали газ українським компаніям через неконкурентні ціни.

У червні варто очікувати на подальшу зміну структури постачань скрапленого газу. Цього місяця алжирська компанія Sonatrach зменшила ціни на пропан і бутан на $80-85/т — до $405/т. Водночас польські й литовські компанії вже почали підвищувати ціни, оскільки в Україну тепер доводиться постачати газ, у якому не менше 51% неросійського продукту. Зазвичай така суміш виходить дорожчою, ніж її російська складова, тому західні постачальники зацікавлені у підвищенні цін для збереження рентабельності продажів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти