В начало

2023 року очікується зростання обсягів імпорту СВГ в Польщу

2023 року обсяги імпорту скрапленого газу в Польщу збільшаться приблизно на 8-9% й перевищать 2,5 млн тонн. Таку оцінку дали аналітики Консалтингової групи «А-95».

Зазначається, що постачання зростають третій рік поспіль на тлі відновлення попиту після зняття обмежень, пов’язаних із COVID-19. 2022 року додатковим чинником збільшення імпорту стала військова агресія росії проти України. Після припинення Україною закупівель у росії й білорусі польські компанії увійшли в число основних постачальників скрапленого газу на український ринок. Торік експортні постачання скрапленого газу з Польщі складали приблизно 450 тис. тонн, левову частку цього обсягу було спрямовано в Україну.

Головним постачальником скрапленого газу на ринок Польщі залишається росія, хоча частка її продукту в структурі імпорту у 2020-2022 рр. зменшилася з 65% до 48%. Головний експортер газу в Польщу, російська компанія «сібур», поступово скорочувала відвантаження на користь збільшення власної переробки у нафтохімічному виробництві.

Проте у цей період зростали постачання продукту морським шляхом зі Швеції й Норвегії. В умовах зменшення перевезень скрапленого газу з росії й білорусі суходолом і збільшення морських перевезень протягом 2022 року у балтійських портах (Гданськ, Щецин) було проведено роботи зі збільшення пропускної спроможності залізничних шляхів.

2023 року очікується зростання обсягів постачань скрапленого газу через балтійські порти Польщі. За даними еnkorr, наприкінці минулого року Alpetrol, дочірня компанія Onico SA, уклала довгострокові контракти на послуги з транспортування скрапленого газу, які забезпечать безперебійну роботу її морського терміналу скрапленого газу в Гдині. Onico SA припиняла діяльність з перевалки вантажів у серпні 2019 року через банкрутство компанії. 2022 року після збільшення обсягів постачань скрапленого газу до польського ринку морськими портами й браку потужностей портів у Гданську і Щецині проєкт у Гдині набуває актуальності.

Збільшенню морських постачань скрапленого газу також сприятиме початок виробництва поліпропілену на заводі Polmery Police. У другій половині грудня до газового терміналу «Полиці» прибув перший газовий танкер, який доставив 22 тис. тонн пропану для тестування роботи установки дегідрування. Згідно з планами компанії Grupa Azoty, розпочати виробництво пропілену і поліпропілену планується у серпні 2023 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти