У початок

Туреччина веде перемовини з ExxonMobil щодо багатомільярдної угоди про LNG

Туреччина веде перемовини з американським енергетичним гігантом ExxonMobil щодо багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу, намагаючись обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, повідомляє Financial Times.

Країна прагне створити «новий портфель постачань», який зробить її менш залежною від будь-якого окремого партнера, сказав міністр енергетики Туреччини Альпарслан Байрактар в інтерв’ю FT.

Туреччина забезпечить до 2,5 млн тонн СПГ на рік через довгострокову угоду, яка обговорюється з Exxon, зазначив Байрактар FT. Угода може тривати десятиліття, додав він.

Зі слів Байрактара, комерційні умови угоди Exxon все ще обговорюються.

Повідомлення про угоду Туреччини з Exxon відбуваються в той час, коли російський експорт у Європу падає, оскільки Європа збільшує закупівлі СПГ у світових виробників, щоб скоротити імпорт російського трубопровідного газу у відповідь на розв’язану росією повномасштабну війну в Україні.

Згідно з даними LSEG, російський експорт скрапленого природного газу (СПГ) в Європу 2023 року впав на 1,9%, до 15,8 млн метричних тонн.

Туреччина, яка має мало нафти і газу, сильно залежить від імпорту з росії, Азербайджану й Ірану, а також СПГ з Алжиру, Катару, США й Нігерії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти