У початок

Orlen ставить умови для купівлі частки в німецькому НПЗ Schwedt

Найбільша нафтова компанія Польщі може купити частку в східнонімецькому нафтопереробному заводі лише після того, як уряд у Берліні вирішить відмовитися від найбільшого російського виробника нафти як свого акціонера, заявив головний виконавчий директор PKN Orlen SA Даніель Обайтек.

Як повідомляє Bloomberg, ультиматум стався після місяців припущень про те, що Orlen збирається інвестувати в завод PCK у Шведті, щоб забезпечити постачання власної мережі АЗС у сусідній Німеччині й допомогти з постачаннями на внутрішній ринок.

Головний наріжний камінь – це право власності на завод. Навіть після того, як влада Німеччини взяла операційний контроль над PCK, ПАТ «роснєфть» все ще володіє 54% акцій, а Shell Plc і Eni SpA залишаються акціонерами.

«Ми не хочемо вступати в будь-які відносини з інвесторами зі сходу, — сказав Обайтек в інтерв’ю 27 червня. — Це питання спочатку має вирішити німецька сторона».

Німеччина, яка була мішенню для критики з боку польського уряду за свою минулу енергетичну політику щодо росії, ухвалила цього року закон, який дозволить їй конфіскувати активи «роснєфті», але цей процес ще не розпочався.

Уряд у Берліні відкритий до пропозиції від Польщі, але не має найближчих планів продавати акції «роснєфті», повідомили люди, знайомі з цим питанням. Замість цього, ймовірно, буде продовжено тимчасову опіку, ухвалену у вересні, заі слів джерел, які відмовилися називати свої імена, оскільки переговори закриті.

Нафтопереробний завод у Шведті, який постачає основну частину палива для Берліна, на початку цього року працював із завантаженням до 60% після того, як втратив свій основний маршрут постачань російської нафти. Постачанням сприяли зв’язок із польським портом у Гданську й угода з Казахстаном про 100 тис. тонн сирої нафти на місяць.

«У разі з нафтопереробним заводом Schwedt ми повинні оцінити його вплив на польський ринок у майбутньому і проаналізувати сенс таких інвестицій з цього погляду», — сказав Обайтек. Компанія «завжди зацікавлена» в інвестуванні в проєкти, які принесуть користь її бізнесу, і не виключає розширення свого портфеля в «багатьох областях, включаючи нафтопереробку», додав він.

Державна компанія Orlen, яка більш ніж подвоїла свою діяльність з початку минулого року після придбання польських Grupa Lotos SA і PGNiG SA, прагне інвестувати 320 млрд злотих ($78 млрд) цього десятиліття. Вона вже має нафтопереробні заводи в Польщі, Литві й Чехії.

За попередніми оцінками, злиття принесуть близько 10 млрд злотих синергії, але генеральний директор сказав, що остаточна цифра буде вищою. Компанія, яка пообіцяла виплачувати дивіденди щороку, зберігаючи свої фінансові показники на «безпечному» рівні, планує інвестувати 36 млрд злотих цього року й «подібну або трохи більшу» суму 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти