В начало

Відкриті кордони: на ринок LPG знову тисне дешевий газ із Балтії й Польщі

Тенденція здешевшання скрапленого газу зберігається. Так, згідно з даними моніторингу Консалтингової групи «А-95» середня гуртова ціна в країні за тиждень із 17 по 24 квітня знизилася на 180 грн/т, до 41 240 грн/т. З початку квітня газ здешевшав на 1 480 грн/т.

Динаміка середніх цін на газ в Україні у квітні 2024 р., грн/т 

Попри певне скорочення імпорту минулого тижня, обсягів пропозицій на ринку більш ніж достатньо. Про це говорить і аукціон внутрішніх виробників на Українській енергетичній біржі, що відбувся 24 квітня. Внутрішні виробники виставили на торги 5,7 тис. т ресурсу, але протягом аукціону певну кількість лотів було знято. На час публікації матеріалу на біржі було реалізовано близько 4,9 тис. т газу. Вартість ресурсу «Укрнафти» коливалась у межах 41 000-41 887 грн/т, «Укргазвидобування» — 41 000-41 551 грн/т. Це на 200-300 грн/т менше від цін на попередніх торгах. Залізничний ресурс «Укрнафти» лишився незапитаним.

«Значна кількість пропозицій продавалась за ціною, близькою до початкової. Тільки ресурс на східних базисах був дорожчим, але все одно ціна на нього була нижчою від вартості актуальних пропозицій на ринку», — розповів один з учасників торгів.

На аукціоні приватних виробників 23-24 квітня ціна на газ становила 40 440-40 450 грн/т, що на 50-240 грн/т більше, ніж на минулих торгах.

На активність на торгах вплинула також і ситуація на західному кордоні. Гравці ринку очікують напливу дешевого газу з Польщі й країн Балтії після відкриття кордону. Нагадаємо, 22 квітня польські фермери розблокували прикордонний перехід «Ягодин–Дорогуськ» на польсько-українському кордоні. Це найбільший канал постачання газу з ГНС, розташованих на сході Польщі, а також литовських і латвійських терміналів.

«Ми вже відчуваємо збільшення кількості газу з цього напрямку. Якщо кордон повністю відкриють, на ринок може потрапити в середньому на добу близько 0,35 тис. т і більше дешевого газу з Польщі та країн Балтії, а це в місячній динаміці біля 16-18% від нинішнього рівня імпорту (60-70 тис. т). Це може суттєво вплинути на ціни на ресурс у країні», — зазначив Владислав Скирський з «Мартін Трейду».

Як раніше повідомляв enkorr, минулого тижня вартість газу Orlen Lietuva становила $510/т FCA Юодекай. З урахуванням доставлення до Ягодина цей ресурс у середньому буде коштувати 33 630 грн/т, а, наприклад, у Києві — 36 200 грн/т, тоді як середня вартість газу в столичному регіоні варіюється в межах 41 500-42 500 грн/т.

Крім газу з Литви, на український ринок продовжує потрапляти дешевий ресурс із Польщі підозрілого походження. «Митниця й надалі продовжує поглиблену перевірку документів на газ, який відвантажується через західний кордон. Але це не дає очікуваного ефекту. Хто хотів, уже знайшов потрібні документи для розмитнення газу в Україні», — зазначив один із трейдерів.

Здешевшанню газу в країні сприяє й зниження вартості ресурсу з півдня, що викликане значними обсягами пропозицій і зменшенням котирувань ARA.

Зі слів представників паливних компаній, вищезазначені чинники призведуть до зменшення вартості газу в країні в середньому на 1 000-2 000 грн/т. «У Києві, найімовірніше, ринкова ціна буде в межах 40 000 грн/т. Але враховуючи «сірих дилерів», реальні ціни можуть бути 38 000-39 000 грн/т з немалим гешефтом», — зазначив один із трейдерів з центрального регіону.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти