В начало

Паливо рф йде у Північну Корею, перевищуючи обмеження ООН

Білий дім заявив 2 травня, що росія тихо постачає очищену нафту до Північної Кореї в обсягах, які, здається, порушують обмеження, встановлені Радою безпеки Організації Об’єднаних Націй, у відповідь на які незабаром буде введено нові санкції. Про це повідомляє Reuters.

Розголошення сталося в перший день після того, як групу експертів ООН, яка спостерігала за виконанням давніх санкцій ООН проти Північної Кореї за її ядерну зброю й ракетні програми, розпустили після російського вето.

«У той самий час, коли москва наклала вето на продовження мандата комісії, росія доставляла очищену нафту з порту «восточний» у КНДР (Північна Корея)», — сказав журналістам речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

Під санкціями ООН Пхеньян має право імпортувати 500 тис. барелів нафтопродуктів на рік. Місії росії й Північної Кореї в ООН у Нью-Йорку не відповіли негайно на прохання прокоментувати звинувачення США.

Кірбі сказав, що тільки в березні росія відправила понад 165 тис. барелів очищеної нафти у Північну Корею, і що враховуючи близькість російських і північнокорейських комерційних портів, росія може підтримувати ці постачання нескінченно довго.

Наприкінці березня росія заблокувала щорічне оновлення повноважень спостерігачів ООН за санкціями, що офіційний представник США назвав продуманим кроком москви, щоб приховати власні порушення резолюцій Ради безпеки ООН.

Кірбі заявив, що Сполучені Штати продовжуватимуть вводити санкції «проти тих, хто працює над сприянням передачам зброї й нафтопродуктів між росією і КНДР».

«Раніше ми працювали над узгодженням автономних санкцій з нашими партнерами, включаючи Австралію, Європейський Союз, Японію, Нову Зеландію, Республіку Корея й Сполучене Королівство, і ми продовжуватимемо це робити», — сказав він.

Речник Держдепу Метт Міллер заявив, що Сполучені Штати зі своїми союзниками працюють над оголошенням «нових узгоджених санкцій цього місяця». У березні США й Південна Корея створили спеціальну групу, яка має на меті перешкодити Північній Кореї закуповувати незаконну нафту.

США й інші країни також звинуватили Північну Корею в передачі зброї росії для використання проти України, куди вона вторглася в лютому 2022 року. І москва, і Пхеньян заперечують звинувачення, але торік пообіцяли поглибити військові відносини.

Уламки ракети, яка впала в українському місті Харкові 2 січня, належали північнокорейській балістичній ракеті серії Hwasong-11, спостерігачі ООН за санкціями повідомили комітету Ради безпеки у звіті, з яким ознайомилося Reuters.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти