В начало

Нігерія може схвалити продаж нафтових активів Exxon компанії Seplat за кілька тижнів

Продаж активів Exxon Mobil компанії Seplat Energy може бути схвалено менш ніж за два тижні, повідомив Reuters нафтовий регулятор Нігерії в четвер, поклавши край дворічній затримці з миті підписання угоди.

Продаж найбільшого в Африці експортера нафти вартістю $1,28 млрд чекав на схвалення регулюючих органів з 2022 року.

Голова Нігерійської комісії з регулювання нафтової промисловості (NUPRC) Гбенга Комолафе повідомив Reuters, що компанії будуть запрошені на зустріч у п'ятницю.

«Залежно від результатів зустрічі, згоду... може бути надано менш ніж через два тижні з дати зустрічі», — сказав він.

Зі слів Комолафе, NUPRC надасть компаніям два взаємовиключні варіанти, які, якщо їх буде прийнято, дозволять схвалити угоду.

Він не уточнив, які це варіанти, але сказав, що закон вимагає виділення грошей на виведення з експлуатації, розвиток місцевої громади й відновлення навколишнього середовища.

«Як комісія ми не хочемо, щоб наша країна несла невиправданий фінансовий тягар, що виникає внаслідок операцій з активами з плином часу суб’єктами, що відчужують активи», — сказав він.

Найбільший виробник нафти в Африці покладається на сировину для отримання понад 90% своєї іноземної валюти й половини бюджету. Але виробництво впало в останні роки через недостатнє інвестування й крадіжки.

Великі нафтові компанії, що працюють у Нігерії, включаючи Shell і TotalEnergies, припинили свої наземні роботи на мілководді, посилаючись на проблеми безпеки, такі як крадіжки й саботаж, щоб зосередитися на глибоководному бурінні. Ці кроки зіткнулися з регуляторними перешкодами.

Аналітики кажуть, що схвалення угоди Exxon-Seplat влило б украй необхідний капітал у нафтову промисловість Нігерії, що потенційно призведе до покращення видобутку нафти, а також сигналізує інвесторам про те, що такі угоди, як продаж активів Shell компанії Renaissance у січні, ймовірно, отримають дозвіл регулятора.

Колишній президент Нігерії Мухаммаду Бухарі спочатку дав згоду на угоду, але через кілька днів відкликав її після того, як нафтовий регулятор відмовився підписати цю угоду.

Президент Бола Тінубу, який вступив на посаду торік, зробив залучення інвестицій ключовим пріоритетом.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти