В начало

Лагідний квітень: трейдери очікують зменшення цін Sonatrach на $10-70/т

У квітні ціни на скраплений газ алжирської компанії Sonatrach можуть зменшитися на $10-70/т. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Здешевшання газу зумовлено зменшенням споживання у деяких сегментах ринку на тлі збільшення постачань продукту в середземноморський регіон. Крім того, на зменшення вартості пропану й бутану на півдні впливають більш низькі котирування на півночі Європи. Учасники ринку повідомляють, що надходження на північ Африки великих обсягів бутану, зокрема з США, сприяє його стрімкому здешевшанню. Водночас використання бутанових фракцій у блендингу бензину сходить нанівець через потепління, а попит у нафтохімічному сегменті не росте.

«Наступного місяця бутан має здешевшати на $60-70/т, пропан — на $10-20/т», — вважають в компанії Aygaz, яка є найбільшим імпортером LPG в Туреччині. «Ми очікуємо, що ціни підуть на $40-50/т донизу», — сказали в компанії Bulmarket. Деякі опитані компанії не виключають, що бутан може здешевшати навіть на $100/т, оскільки спотові котирування FOB Лавера продовжують зменшуватися.

Зменшення цін Sonatrach підвищить ефективність продажів скрапленого газу з Румунії в Україну. Крім того, в квітні морські партії до чорноморських й дунайських портів надходитимуть швидше. «У березні судна стояли по 5-6 днів у черзі на прохід Босфору. Зараз такого немає, 1-2 дні максимум», — каже український трейдер. Водночас посилення енергетичною митницею контролю за походженням продукту в умовах ускладненого перетину польсько-українського кордону сприятиме зменшенню конкурентоспроможності ресурсу, що пропонується з польських терміналів.

Наприкінці березня автомобільні партії пропану й ПБТ з терміналу в Галаці відвантажувалися за $760-780/т. З Мангалії суміш продавалася за $730/т. Водночас ціни на автомобільні партії ПБТ неросійського походження на польських східних терміналах з урахуванням вартості до польсько-українського кордону становлять $754-817/т.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти