В начало

Казахстан у I кварталі збільшив експорт мазуту з порту «Батумі» на 82%

Казахстан збільшив експорт мазуту через Батумський нафтовий термінал (БНТ) у Грузії у І кварталі 2024 року до 248,9 тис. тонн із 136,7 тис. тонн за аналогічний період 2023-го, повідомила нафтопровідна компанія «Казтрансойл» (КТО) у письмовій відповіді на запит Reuters.

2024 року експорт казахстанського мазуту через БНТ складе 600 тис. тонн, зазначили в КТО.

Технічні можливості БНТ дають змогу відвантажувати до 1,5-2,0 млн тонн мазуту на рік.

БНТ у березні 2024 року розпочав відвантаження казахстанського мазуту й вакуумного газойлю (ВГО) безпідставним наливом у танкери класу Aframax партіями по 60-80 тис. тонн.

Торік КТО повідомив, що БНТ збільшить перевалку казахстанського мазуту з грудня 2023 року до 90 тис. тонн на місяць, що на 30% більше від середньомісячного показника за січень-листопад 2023 року.

Казахстан переспрямував обсяги мазуту в БНТ, скоротивши постачання через порти росії на тлі заборони на перевалку в порту «тамань», питань безпеки в інших російських чорноморських портах, а також із прагненням експортерів дистанціюватися від російського продукту, що перебуває під санкціями.

У Батумі мазут Атирауського, Чимкентського НПЗ та малих заводів надходить кількома маршрутами: через каспійський порт «Курик»; залізничним транспортом по території росії в обхід Каспію через прикордонну з країнами СНД станцію «Самур», далі продукт транспортується в основному в торговельні хаби в Нідерландах і Туреччині, за інформацією трейдерів.

Виробництво мазуту у І кварталі 2024 року на НПЗ і мінізаводах Казахстану впало до 559,4 тис. тонн із 810,7 тис. тонн за аналогічний період торік, за даними бюро нацстатистики.

2024 року через БНТ планується перевалити 1,98 млн тонн нафти й нафтопродуктів.

БНТ належить «Казтрансойлу» і має потужність перевалки 12 млн тонн нафти й нафтопродуктів на рік, три причали для приймання суден водотоннажністю від 5 до 140 тис. тонн. БНТ має у своєму розпорядженні п'ять резервуарних парків, що об'єднують 134 сховища загальним обсягом понад 590 тис. кубометрів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти