В начало

До 2027 року рф продаватиме газ у Китай на 28% дешевше від Європи

Зосередженість росії на збільшенні експорту природного газу в Китай виявляється менш прибутковою для нації, ніж її колишня залежність від постачань із заходу на європейські ринки.

Очікується, що ціни на газ для азійської країни будуть на 28% нижчими, ніж для решти європейських клієнтів росії, принаймні до 2027 року, згідно з економічним прогнозом, підготовленим міністерством економіки країни, з яким ознайомився Bloomberg News.

Прогноз вказує на фінансову втрату інтенсивних зусиль москви побудувати енергетичні зв’язки з Китаєм на тлі протистояння із Заходом через анексію Кримського півострова з подальшим повномасштабним вторгненням в Україну. Ще до вторгнення російський газовий монополіст «газпром» заявив, що бачить азійську країну як ринок майбутнього зростання, очікуючи, що попит на європейських ринках скоротиться до кінця цього десятиліття.

Цього року міністерство бачить ціну експорту газу до Китаю на рівні $257 за 1 тис. кубометрів проти $320,3 на постачання на західні ринки за базовим сценарієм. З 2025 до 2027 року ціна для Китаю буде поступово знижуватися, тоді як ціна на постачання в західному напрямку, за прогнозом, залишиться приблизно незмінною. 

Зараз «газпром» постачає газ у Китай напряму трубопроводом «сила сібірі» і поступово нарощуватиме обсяги до запланованого річного максимуму в 38 млрд кубометрів наступного року. 2022 року, безпосередньо перед повномасштабним вторгненням в Україну, російський виробник газу підписав другу угоду на постачання 10 млрд кубометрів на рік у Китай, постачання якого заплановано на 2027 рік.

Експорт газу має намір зростати й надалі, оскільки росія й Китай обговорюють можливе з’єднання трубопроводу «сила сібірі-2», яке збільшить постачання «газпрому» до 98 млрд кубометрів на рік. Проте навіть якщо плани здійсняться і всі три трубопроводи запрацюють на повну потужність, вони транспортуватимуть лише приблизно половину того, що росія спрямовувала у Європу до великої війни в Україні.

«газпром» усе ще експортує трубопровідний газ у кілька європейських країн і Туреччину, але торік потоки в Європу впали до найнижчого рівня з початку 1970-х років і становили приблизно 45 млрд кубічних метрів, згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). За даними «газпрому», це невелика частка від рекордних 201 млрд кубометрів, транспортованих на захід 2018 року.

Згідно з базовим сценарієм міністерства, загальний експорт газу з росії зростатиме принаймні до 2026 року шляхом зростання видобутку газу після спаду 2022 року, показує прогноз.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти