В начало

Британські нафтогазові компанії протестують проти завищених податків

Незалежні нафтові компанії, які працюють на британському шельфі Північного моря, переживають кризу, попри зростання цін на свою продукцію.

Як заявили Financial Times (FT) топменеджери й аналітики, що працюють у нафтогазовій галузі, до таких наслідків призвела податкова політика уряду Великобританії.

Податок на непередбачений прибуток зі ставкою в 35%, яким Лондон обклав нафтогазову галузь у травні 2022 року, зараз змушує компанії, що працюють у ній, віддавати до 75% своїх доходів державі. Новий податок було прийнято для поповнення бюджету на тлі різкого зростання цін на енергоносії, а також рекордних прибутків, отриманих BP й Shell після початку повномасштабної війни, розв'язаної росією в Україні, й буде збережено до 2029 року. Як наголошується у статті, це стало сильним ударом для невеликих компаній, які зараз переважно здійснюють видобуток на британському шельфі, звідки роками поступово йшли гіганти галузі. Зі слів представників незалежних виробників нафти й газу, вони не отримали тих же переваг від зростання цін, як великі гравці, чий бізнес значно сильніше диверсифікований.

«Багато виробників пішли чи йдуть із Великобританії. Обсяги видобутку й кількість робочих місць постійно скорочуються, що з макроекономічного погляду погано», — заявив виданню виконавчий директор компанії EnQuest Амджад Бсейсу.

Як зазначає FT, вартість акцій незалежних нафтогазових компаній, діяльність яких зосереджено у Великій Британії, падає попри те, що за останні два роки глобальний енергетичний індекс MSCI зріс на 30%. Акції Serica Energy за цей час знизилися в ціні на 37%, а найбільшого незалежного британського виробника нафти й газу Harbour Energy — на 23%. Обсяги видобутку нафти й газу на шельфі Сполученого королівства 2023 року також упали до найнижчого значення з 1977 року, склавши лише 1,2 млн барелів нафтового еквівалента. За останні 10 років кількість робочих місць, які створює галузь, скоротилася з 500 тис. до 200 тис., а на кінець 2030 року цей показник може знизитися ще на 40 тис..

FT зазначає, що ситуація в галузі може стати ще складнішою після того, як до влади в країні прийдуть лейбористи, які, згідно з усіма прогнозами, розгромлять керівну з 2014 року Консервативну партію на майбутніх виборах до парламенту до кінця року. Її програма передбачає збільшення податкового навантаження нафтогазових компаній до 78%, а також скасування податкових послаблень при розробці нових родовищ.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти