В начало

«А-95» опублікувала податковий рейтинг мереж АЗС за 2023 рік

Консалтингова група «А-95» провела дослідження рівня сплати операційних податків  2023 року найбільшими автозаправними мережами України у розрахунку на один літр реалізованого пального.

Його результати в авторській колонці «ТОП-10 мереж АЗС: як платили податки королі бензоколонок 2023 року» представив директор «А-95» Сергій Куюн.

Зазначимо, податкове навантаження на один літр пального розраховується як сума надходжень (податок на прибуток, ПДВ, ПДФО, ЄСВ тощо), поділена на кількість проданих літрів за даними розрахунково-касових апаратів.

Максимальний результат щодо податкового навантаження за підсумками минулого року — 2,39 грн/л — показала мережа ОККО.

«2 й 3 місця – у компаній із закордонним капіталом: Shell і AMIC. Чомусь у іноземців відповідальність перед чужою країною більша, ніж у багатьох наших бізнесів перед власною Батьківщиною», — пише експерт.

Зокрема показник податкового навантаження у Shell становив 2,04 грн/л, у AMIC —1,76 грн грн/л.

Четверту і п’яту сходинку рейтингу посіли UPG й WOG з показниками у 1,67 грн/л і 1, 22 грн/л відповідно. Аналіз свідчить, що обидві мережі у IV кварталі 2023 року збільшили податкову ефективність з літра реалізації майже у півтора раза, проте показники попередніх періодів «потягнули річний показник донизу».

У другу половину ТОП-10 увійшли «БРСМ», Avantage 7, KLO, VST і Мotto (див. граф.).

«Не виправдала надій «БРСМ». У III кварталі податківці гарно витрусили з мережі додатково 300 млн грн (у 4,5 раза більше від показника за I і II квартали). Звалося б, бізнес пана Біби міцно став на шлях виправлення. Ні. На  жаль. У IV кварталі податкове навантаження на літр упало до 0,7 грн/л – трохи вище від рівня І й II кварталів. На тлі повідомлень про погіршення якості пального в мережі все виглядає сумно», — коментує показники мережі Сергій Куюн.

Проте, з його слів, місце «БРСМ» у IV кварталі зайняла мережа Avantage 7, яка сплатила 200 млн грн – в 9 разів більше, ніж у І кварталі 2023-го.

Замикає ТОП-10 з показником 0,53 грн/л мережа Мotto – до останнього часу традиційний антилідер податкових рейтингів разом із Avantage 7.

Зі слів Сергія Куюна, загальною проблемою залишається закритість даних про сплату податків нафтотрейдерами. Попри вимоги закону, податківці цих даних не публікують.

«Податківців я розумію, бо така інформація показує не тільки успіхи, а й недоліки в їхній роботі. Але треба розуміти головне: податки – єдине джерело фінансування армії. Іншого нема. І суспільство має контролювати цей процес, допомагаючи податківцям з владою загалом бути більш ефективними», — резюмував експерт.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти